Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 17:30

Η αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Αν κάτι αξίζει να σχολιαστεί από την προχθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, πέρα από τις χαμένες εργατοώρες για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είναι η πρόθεση της δημοτικής αρχής να διαθέσει 10 εκατομμύρια ευρώ για το παραλιακό μέτωπο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνάδελφου Γιάννη Σινάπη: Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για ολοκληρωμένη παρέμβαση από το λιμάνι έως και το “Φιλοξένια” προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έθεσε ως προτεραιότητα το έργο της παραλιακής ζώνης γιατί θα φέρει εισόδημα και πλούτο στην πόλη. 

Εστω και στην τρίτη θητεία του ο δήμαρχος Καλαμάτας αντιλήφθηκε ότι η παραλιακή ζώνη δεν είναι μόνο για αρπαχτές με ποικιλίες και ξαπλώστρες και ότι μόνον αν αναβαθμιστεί θα αποτελέσει πηγή πλουτισμού για την πόλη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αρκεί βεβαίως η ανάπλαση να έχει στόχο την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και όχι την εξυπηρέτηση συντηρητικών μικροσυμφερόντων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμια τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η παραλιακή ζώνη είναι αδύνατον να αναβαθμιστεί όσο η Ναυαρίνου παραμένει πίστα για επιδειξίες μηχανόβιους και επίδοξους ραλίστες οδηγούς. Αποκλείεται επίσης να αναβαθμιστεί χωρίς θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών και των ντόπιων. Ετσι και αλλιώς η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου ή τμημάτων της δεν αρκεί για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου σε προορισμό για απαιτητικούς επισκέπτες. Θα απαιτηθεί και η πεζοδρόμηση καθέτων και παράλληλων δρόμων νοτίως της Κρήτης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κίνηση απλώς θα μεταφερθεί στις οδούς Σανταρόζα και Κορώνης. Σίγουρα επίσης θα απαιτηθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου, που έχει πάψει να εξυπηρετεί τις αθλητικές ανάγκες της πόλης εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι το νέο αθλητικό κέντρο στην Αγία Τριάδα θα πρέπει να γίνει με ΣΔΙΤ και ο ιδιώτης να πάρει ως αμοιβή την εκμετάλλευση του πάρκινγκ που θα δημιουργηθεί στο υπάρχον Δημοτικό Στάδιο. 

Το στοίχημα της αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης είναι μεγάλο και σίγουρα το μεγαλύτερο που έχει βάλει ο κ. Νίκας στις τρεις θητείες του. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα το κερδίσει. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει πολιτικός που να μην ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του και σίγουρα η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας δεν έγραψε ιστορία. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 17:38