Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 17:06

Νίκη απλή και ξεκάθαρη σαν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες το εκλογικό σώμα έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει με τον εταίρο που επιθυμεί και αυτός επέλεξε ξανά ως συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμμένο.

Ανεξάρτητα όμως από την επιλογή δεξιού εταίρου, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο χώρο της Κεντροαριστεράς και βασικός κληρονόμος του κραταιού ενιαίου ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζω ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου έλαβε 3.012.542 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ικανοποιημένος με τις 315.665 ψήφους. Μετά τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων το 2010 οι περισσότεροι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα. Στις προχθεσινές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.925.904 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο με τις 341.390 ψήφους. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το μόνο που έχει αλλάξει στον κεντροαριστερό πυλώνα του δικομματισμού είναι το όνομα του κυρίαρχου κόμματος και ότι όποιος περίμενε κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν είχε βάλει κάτω μολύβι και χαρτί για να υπολογίσει τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. 

Επίσης οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η γραμμή που χωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά δεν είναι τόσο ισχνή όσο υποστηρίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Για αυτό χιλιάδες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην βγει η Νέα Δημοκρατία. Κάπου εδώ ο προσεκτικός αναγνώστης θα αναρωτηθεί γιατί οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τη Δεξιά, ενώ δέχονται ως συγκυβερνήτη το δεξιό Πάνο Καμμένο. Την αντίφαση αυτή σκιάζουν η ηγετική ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα και η καλύτερη επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια: Και σε αυτές τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν είχε πολιτικό αντίπαλο, ενώ το μήνυμα - δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκρουση μεταξύ “παλιού” και “νέου” ήταν σαφές και κατανοητό ακόμα και από τον ψηφοφόρο που δεν έχει λόγους να περηφανεύεται για τη νοημοσύνη του. Αντιθέτως ο μέσος ψηφοφόρος ακόμα προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενώ καταδίκαζε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε συνεργασία από τον Αλέξη Τσίπρα. Προσπάθησε επίσης πολύ να καταλάβει γιατί πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι προκειμένου να συνεργαστούν με τον Τσίπρα υπό όρους, ενώ μπορεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει ότι θα συνεργαστεί άνευ όρων με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. 

Γενικώς στις εκλογές δεν έχει σημασία αν το μήνυμα είναι αληθινό ή ψεύτικο. Σημασία έχει να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι και να το θυμούνται στην κάλπη. Και για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι τόσο απλό σαν τα παλιά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και τα καινούργια του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν ξεκάθαρες νίκες, την ώρα που ο αντίπαλος αλλάζει αρχηγούς σαν τα πουκάμισα. 

Υ.Γ. Για τη χαμένη ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας και τη σιωπή του Αντώνη Σαμαρά θα συνεχίσουμε στο αυριανό φύλλο. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 17:08