Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 20:06

Η πραγματική οικονομία καταρρέει καθημερινώς 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην οικονομία για να αντιληφθείς ότι η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων που δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Τι κάνουν πολίτες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες; Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς και τα τραπεζικά δάνεια ενώ όσοι μπορούν ακόμα χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και κουαρτέτο, σύμφωνα πάντα με τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ετοιμάζουν νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα. Ειλικρινά δεν γνωρίζω για ποιο λόγο κυβέρνηση και κουαρτέτο θεωρούν ως μοναδική λύση την αύξηση των φόρων και των εισφορών, αλλά είμαι βέβαιος πλέον ότι τα συνήθη υποζύγια δεν αντέχουν άλλα βάρη και ότι η οικονομία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήσει να βγάλει από τη μύγα ξίγκι για να μην μειώσει το σπάταλο κράτος. Δυστυχώς, όχι μόνο για τους οπαδούς του μεγάλου κράτους αλλά και για όλους μας, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς ούτε στα μπαούλα. Στα επτά χρόνια της κρίσης πολίτες και επιχειρήσεις δαπάνησαν ό,τι είχαν στην άκρη για ώρα ανάγκης και πλέον βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου, όπως βρέθηκαν πριν από αυτούς χιλιάδες πολίτες που έχασαν τον ύπνο τους και χιλιάδες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο. 

Η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει και η μόνη που δείχνει να μην το έχει πάρει χαμπάρι είναι η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτιμά ότι αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση για να πάρουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης. Ουσιαστικά τα κυβερνητικά στελέχη έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματική οικονομία και κάνουν σχέδια επί χάρτου περιμένοντας να έρθουν επενδυτές μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κανένας σοβαρός επενδυτής όμως δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια κατεστραμμένη οικονομία, που κάθε χρόνο αυξάνει τους φόρους για να μην μειώσει τις δαπάνες. Αντιθέτως ολοένα και περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις θα εγκαταλείπουν τη χώρα για να εγκατασταθούν αλλού και θα τις ακολουθούν οι νέοι επιστήμονες που δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα. Η κατρακύλα θα συνεχιστεί μέχρι να σπαταληθεί και το τελευταίο ευρώ και να μείνουν για πρώτη φορά απλήρωτοι εκατομμύρια συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι κυβερνώντες θα συνεχίζουν να αυξάνουν τους φόρους και οι επιχειρήσεις να κλείνουν. 

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 19:12