Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 20:00

Αποσπασματικές αναπλάσεις και ποδηλατόδρομοι για λίγους 

Γράφτηκε από τον

Αποσπασματικές αναπλάσεις και ποδηλατόδρομοι για λίγους 

 

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας συνεχίζοντας το πρόγραμμα… αποσπασματικών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ετοιμάζεται να δαπανήσει 1,1 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου στην ανατολική όχθη του Νέδοντα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, στόχος της ανάπλασης είναι η αναβάθμιση ενός ζωτικού χώρου πρασίνου. Στην πραγματικότητα θα κατασκευαστεί ένας νέος ποδηλατόδρομος παράλληλα στον υπάρχοντα που θα εξυπηρετεί τις ίδιες ακριβώς ανάγκες. 

Συγκεκριμένα το νέο ποδηλατόδρομο, όπως και τον παλιό, θα τον χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να κατέβουν από το κέντρο της πόλης στην Παραλία. Αρα έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν καταργηθεί ο υπάρχων. Ειλικρινά δεν ξέρω όμως αν η δημοτική αρχή θέλει να καταργήσει τον παλιό ποδηλατόδρομο  ή αν απλώς θεωρεί ότι χρειαζόταν ένας ακόμα σε απόσταση αναπνοής από τον υπάρχοντα. Είμαι σίγουρος όμως ότι η πόλη έχει ανάγκη πολλούς νέους ποδηλατόδρομους που θα εξυπηρετήσουν τόσο τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της όσο και των επισκεπτών. 

Πρώτα από όλα χρειάζεται να επεκταθεί ο παλιός ποδηλατόδρομος από την Ανάσταση έως το “Φιλοξένια” για να μην μαλώνουν πεζοί και ποδηλάτες στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου. Δυστυχώς όμως στην ανάπλαση της πλατείας της Ανάστασης δεν δημιουργήθηκε ζώνη για ποδήλατα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους αποσπασματικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής. Επίσης για αναπτυξιακούς και τουριστικούς λόγους χρειάζεται ένας ποδηλατόδρομος που θα διασχίζει τη Δυτική Παραλία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και θα συνδέει την Καλαμάτα με την παραλία της Μεσσήνης. Υπενθυμίζω ότι η δημοτική αρχή Μεσσήνης μελετά την κατασκευή πεζογέφυρας στις εκβολές του Παμίσου και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στις όχθες του ίδιου ποταμού. Υπενθυμίζω επίσης ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας είχε σχεδιάσει τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο η περιφερειακή αρχή δεν προχώρησε το σχέδιο. 

Τέλος χρειάζεται ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με τις γειτονιές, έτσι ώστε να μετακινούνται οι κάτοικοι της Καλαμάτας χωρίς να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση όμως η δημοτική αρχή και οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια ευρωπαϊκή πόλη, φιλική στους πεζούς και τους ποδηλάτες ή μια πόλη σχεδιασμένη για μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή δεν θέλει ή δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Γι' αυτό συνεχίζει να σχεδιάζει αποσπασματικές αναπλάσεις και ποδηλατόδρομους για λίγους. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 20:19