Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 20:03

Η εποχή της απομόνωσης 

Γράφτηκε από τον

Η εποχή της απομόνωσης 

Την ώρα που παραδιδόταν στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη η British Airways ανακοίνωνε την έναρξη πτήσεων που θα συνδέουν δύο φορές την εβδομάδα τα αεροδρόμια του Λονδίνου και της Καλαμάτας. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι δύο αυτές ειδήσεις θα αρκούσαν για την προσέλκυση δεκάδων επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθώς σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της απομόνωσης.  

Δυστυχώς η οικονομική ύφεση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις στη βραχυχρόνια περίοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως η σύνδεση των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας με σύγχρονο οδικό δίκτυο και η αναβάθμιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καλαμάτας δημιουργούν μια ενιαία τουριστική αγορά στη Νότια Πελοπόννησο που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από την επιχειρηματική κοινότητα. 

Για να αξιοποιηθούν πλήρως τόσο το σύγχρονο οδικό δίκτυο όσο και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα πρέπει πρώτα από όλα να μπουν στην άκρη οι ανόητοι τοπικισμοί και να προβληθεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Αν οι Μεσσήνιοι, οι Αρκάδες και οι Λάκωνες συνεχίσουν να ζουν στην εποχή της απομόνωσης και να προβάλει ο καθένας το χωριό του θεωρώντας ότι είναι το κέντρο του κόσμου, δεν θα καταφέρουν απολύτως τίποτα. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι Πελοποννήσιοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προβάλουν όχι μόνο την Αρχαία Ολυμπία, το Μυστρά, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, την Αρχαία Μεσσήνη, το Ανάκτορο του Νέστορα, τους αστικούς προορισμούς του Ναυπλίου και της Καλαμάτας, τα παραθαλάσσια θέρετρα και τους ορεινούς οικισμούς. 

Η προσπάθεια θα ήταν πιο εύκολη αν υπήρχε ενιαία Περιφέρεια με  πρωτεύουσα την Αρχαία Ολυμπία, αλλά δυστυχώς η Πελοπόννησος παραμένει διχοτομημένη με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς επίσης με ευθύνη και των πολιτών που ακύρωσαν την κατασκευή του δρόμου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, ο πιο διάσημος προορισμός της Πελοποννήσου, η Αρχαία Ολυμπία παραμένει απομονωμένη και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται ακόμα μέσα από δρόμους του περασμένου αιώνα. Για αυτό λίγες μόλις μέρες πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μου έκανε καμία εντύπωση που αντίκρισα την Κυριακή στην Ολυμπία άδεια μαγαζιά και κλειστά ερειπωμένα ξενοδοχεία. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τελειώσει και η απομόνωση της Δυτικής Πελοποννήσου. Μέχρι τότε ας κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας χώρια, προβάλλοντας το χωριό του ως τον ομφαλό της γης. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 21:20