Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 20:02

Οι σεκιουριτάδες δεν χειρουργούν 

Γράφτηκε από τον

Οι σεκιουριτάδες δεν χειρουργούν 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος αναμφισβήτητα έχει αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προγράμματα του ΕΣΠΑ σε έργα που περιόρισαν τις δαπάνες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για πρόσληψη καθαριστών και σεκιουριτάδων θα επισκιάσει στο μέλλον κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια του κ. Μπέζου.

Συγκεκριμένα και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου καθώς οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν αύριο με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μεθαύριο θα διεκδικήσουν δικαστικά την μονιμοποίησή τους γιατί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στη συνέχεια τη μετάταξή τους στο διοικητικό προσωπικό επειδή έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος. Το έργο είναι πολύ παλιό και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αυτό τον τρόπο βρίσκονται στο δημόσιο διοικητικό μηχανισμό δεκάδες απόφοιτοι δημοτικού, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. 

Βεβαίως ο κ. Μπέζος υποστηρίζει ότι «ο προσανατολισμός μας στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και ο σεβασμός μας και στο τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου αποτελούν βασική μας σταθερά στην καθημερινή μας λειτουργία”. Δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι και οι διάδοχοί του θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και ότι θα σεβαστούν και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου. Αντιθέτως τόσο στην πολιτική του διαδρομή όσο και στην καριέρα του σίγουρα έχει συναντήσει πολλούς που εκμεταλλεύτηκαν τα παράθυρα για να κάνουν ρουσφέτια και τελικώς φτάσαμε κάποια νοσοκομεία να έχουν περισσότερους κηπουρούς από γιατρούς.  

Με απλά λόγια: Τα νοσοκομεία δεν είναι ΟΑΕΔ και στόχος τους δεν είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τα νοσοκομεία είναι ιδρύματα για να παρέχουν υγεία στους φορολογούμενους πολίτες και γι' αυτό πρέπει πρώτα από όλα να καλύψουν τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πριν δαπανήσουν τεράστια ποσά για το βοηθητικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο να συζητάμε την πρόσληψη σεκιουριτάδων με μισθό γιατρού όταν δεκάδες απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ψάχνουν δουλειά στην Ευρώπη. Ας αυξηθούν πρώτα οι αμοιβές των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και αν περισσέψουν χρήματα ας προσληφθεί και βοηθητικό προσωπικό. Ετσι και αλλιώς οι σεκιουριτάδες δεν χειρουργούν.  

Υ.Γ.: Εννοείται ότι αν υπάρχει έστω και υποψία για παράνομη εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργολάβους καθαριότητας και φύλαξης θα πρέπει να επέμβουν οι ελεγκτές και οι δικαστικές αρχές. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 18:41