Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 20:02

Ελλειμμα κλινών και πλεόνασμα φυλλαδίων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ελλειμμα κλινών και πλεόνασμα φυλλαδίων 

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας ασχολείται με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, ενώ την ίδια ώρα όσοι επιθυμούν να έρθουν για Πάσχα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν βρίσκουν δωμάτιο στα ξενοδοχεία της πόλης και φεύγουν για άλλους νομούς.

Προφανώς  στο δήμο κάποιοι θεωρούν ότι είναι καλό για έναν τουριστικό προορισμό να μην έχει δωμάτια τις εποχές της μεγάλης ζήτησης και ότι το έλλειμμα προσφοράς κλινών αυξάνει την κερδοφορία των ξενοδοχείων που λειτουργούν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα… φυλλάδια της δημοτικής αρχής και αν τα επόμενα χρόνια δεν δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες η Καλαμάτα κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης. Γιατί δεν ανοίγουν ξενοδοχεία στην Καλαμάτα; Επειδή η επένδυση είναι ασύμφορη εξαιτίας των ακριβών οικοπέδων και των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει να κατασκευάσει ξενοδοχείο 50 κλινών στην Καλαμάτα, ενώ μπορεί με τα ίδια χρήματα να κατασκευάσει μονάδα με 100 κλίνες στη Μεθώνη ή με… 300 στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι ο αλλοδαπός επενδυτής θα πάει στην Τουρκία, ενώ ο Μεσσήνιος θα επενδύσει στην υπόλοιπη Μεσσηνία. Για αυτό τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ υπάρχει ζήτηση για κλίνες στην Καλαμάτα, κατασκευάζονται πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Μάνη, στην Πυλία, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσήνης και στην Τριφυλία. 

Αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση των τουριστικών κλινών στην Καλαμάτα είναι η δημιουργία ειδικών πολεοδομικών ζωνών για κατασκευή ξενοδοχείων με υψηλούς συντελεστές δόμησης. Οι ζώνες αυτές δεν χρειάζεται αναγκαστικά να βρίσκονται δίπλα στο κύμα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος και ο περιφερειακός της Καλαμάτας επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων στις ενότητες Θουρίας, Αριος και Αρφαρών, καθώς αυτές βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής τόσο από το κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας όσο και από τις ακτές της. 

Ομως η δημοτική αρχή έχει άλλες προτεραιότητες. Εκδίδει φυλλάδια για όσους δεν βρίσκουν δωμάτιο στην Καλαμάτα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 18:12

NEWSLETTER