Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 20:01

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ψηφίσματα και κινητοποιήσεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο ΟΤΕ είναι ιδιωτική επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο και η διοίκησή της απολογείται μόνο στη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο ΟΤΕ δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ή κοινωφελής δημόσιος οργανισμός με στόχο τη μείωση της ανεργίας ή την τόνωση των τοπικών αγορών. Αυτές τις δύο αλήθειες αρνείται πεισματικά η δημοτική αρχή Μεσσήνης και απειλεί με κινητοποιήσεις αν κλείσει το κατάστημα του ΟΤΕ στο Νησί.

Βεβαίως στις ανακοινώσεις δεν αναφέρεται πουθενά ότι στο Νησί λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον κατάστημα “Γερμανός” κοινών επιχειρηματικών συμφερόντων του Ομίλου ΟΤΕ και έτσι σχηματίζεται η εντύπωση ότι η περιοχή του Δήμου Μεσσήνης θα πάψει να εξυπηρετείται και ότι οι Νησιώτες και τα γύρω χωριά θα πρέπει να έρθουν στην Καλαμάτα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του τηλεφώνου. 

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η δημοτική αρχή Μεσσήνης πιστεύει ότι η λειτουργία και η κερδοφορία των επιχειρήσεων εξαρτάται από τη βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολύ φοβάμαι όμως ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΤΕ Α.Ε. γράφοντας μεταξύ άλλων στη χθεσινή ανακοίνωση για το κατάστημα στη Μεσσήνη: "Κοινός τόπος είναι ότι μια σειρά παραγόντων καθιστούν επιβεβλημένη τη συνέχιση και ει δυνατόν ενίσχυση λειτουργίας του (ταλαιπωρία υπηρετούντος προσωπικού, εμπορική περιοχή-κερδοφόρο κατάστημα που επιτυγχάνει εμπορικούς στόχους, συντελεί στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή, καλύπτει μια τεράστια γεωγραφικά χωρική ενότητα, είναι απαραίτητο να λειτουργεί λόγω της υψηλής ζήτησης για Ιντερνετ, κ.λπ.)". Ούτε λίγο, ούτε πολύ η δημοτική αρχή Μεσσήνης θεωρεί ότι γνωρίζει καλύτερα από τη διοίκηση του ΟΤΕ το συμφέρον της Α.Ε. και για αυτό έχει λόγο για τη λειτουργία του καταστήματος.  

Ομως αυτές τις απόψεις για την άσκηση της επιχειρηματικότητας δεν τις εκφράζει μόνο η δημοτική αρχή Μεσσήνης. Τις εκφράζουν οι περισσότεροι δήμαρχοι και τις πιστεύουν πολλοί δημότες. Συγκεκριμένα πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να ασκείται μόνο από κρατικές επιχειρήσεις κατόπιν συνεννοήσεως με τους τοπικούς άρχοντες. Στο πλαίσιο αυτής της κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας θα προσλαμβάνονται με ρουσφέτια (όπως τον… παλιό καλό καιρό) οι γνωστοί και οι φίλοι και οι ζημιές θα πληρώνονται (όπως τον… παλιό καλό καιρό) από τα συνήθη υποζύγια. 

Καλό όμως θα είναι σιγά - σιγά οι τοπικοί άρχοντες να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με κινητοποιήσεις και ότι όσα ψηφίσματα κι αν γίνουν από τα δημοτικά συμβούλια δεν πρόκειται να συγκινηθεί η Calvin Klein για να ανοίξει κατάστημα στην Κάτω Ραχούλα. Αντιθέτως καταστήματα θα ανοίξουν στις περιοχές, όπου οι δήμαρχοι θα δημιουργήσουν υποδομές για την υποδοχή επενδύσεων και την προσέλκυση επισκεπτών. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 17:27