Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 09:22

Σκάνδαλο: Παρακολουθούσαν εκατοντάδες δημοσιογράφους με "αντιτρομοκρατικό" λογισμικό ισραηλινής εταιρίας

Σκάνδαλο: Παρακολουθούσαν εκατοντάδες δημοσιογράφους με "αντιτρομοκρατικό" λογισμικό ισραηλινής εταιρίας

Η ισραηλινή εταιρία ΝSO φέρεται ότι είχε προμηθεύσει κυβερνήσεις με κακόβουλο λογισμικό μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση εκατοντάδων δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας, ισραηληνική εταιρία, η ΝSO, φρόντισε να προμηθεύσει με ειδικό κακόβουλο λογισμικό κυβερνήσεις για να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα περίπου 50.000 ανθρώπων.

To λογισμικό αυτό, υπό την κωδική ονομάσία Pegasus, έχει τη δυνατότητα να μολύνει κάθε συσκευή smarth phone, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα social media. Την ίδια ώρα εννοείται ότι γίνεται καταγραφή κλήσεων αφού ενεργοποιούνται κρυφά μικρόφωνα.

Σύμφωνα με το news247.gr μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Τimes και άλλα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο λογισμικό βρέθηκε στα τηλέφωνα δύο γυναικών δημοσιογράφων που βρίσκονταν κοντά στο δολοφονημένο Τζαμάλ Κασόγκι καθώς και στον Μεξικανό Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο που επίσης δολοφονήθηκε.

Η εταιρία, σε ανακοίνωσή της, αρνείται ότι έχει προβεί σε οποιοδήποτε αδίκημα και τονίζει ότι το εν λόγω λογισμικό προσφέρεται για χρήση σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα πως το λογισμικό της βρέθηκε σε κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Η εταιρία μάλιστα φρόντισε μόλις πριν από δύο εβδομάδες να δημοσιοποιήσει "έκθεσε διαφάνειας" την οποία όμως η Διεθνής Αμνηστία, που έπαιξε ενεργό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως "φυλλάδιο πωλήσεων" και τίποτα άλλο.

Στη συγκεκριμένη "αγορά" πάντως, όπως αναφέρει το BBC, δραστηριοποιούνται πολύ λίγες εταιρίες καθώς η τεχνογνωσία που απαιτείται είναι τεράστια και ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Η «NSO Group» ιδρύθηκε το 2010 από τρία πρώην μέλη της μονάδας «8200», ενός σώματος υποκλοπών σημάτων και αποκρυπτογράφησης που υπάγεται στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, «Aman».