Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 21:09

Γαλλία – Exit Polls: Νίκη της Λεπέν, δεύτερο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Γαλλία – Exit Polls: Νίκη της Λεπέν, δεύτερο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται πρώτο κόμμα με 34% σύμφωνα με τα exit polls. Δεύτερη η συμμαχία της Αριστεράς, τρίτο το κόμμα Μακρόν.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός (RN), να έρχεται πρώτο.

Όπως δείχνει το exit poll, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe, το κόμμα της Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Παράλληλα, η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Μαρίν Λεπέν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Στις πρώτες της δηλώσεις προχώρησε η Μαρίν Λεπέν. “Η Εθνική Συσπείρωση είναι πρώτη, είμαι πολύ χαρούμενη για το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη” είπε η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού.

“Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια τιμή για εμάς αυτό” είπε στη συνέχεια. “Τίποτα δεν έχει κριθεί, ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός” πρόσθεσε και επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί “απόλυτη πλειοψηφία για να είναι ο Ζροντάν Μπαρντελά ο νέος πρωθυπουργός”.

Μακρόν: Καλεί σε “μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων” στον δεύτερο γύρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Πηγή: news247.gr