Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 12:31

Ο “Μπιν Λάντεν της Γάζας” Γιαχία Σινουάρ στην κορυφή της Χαμάς

Ο “Μπιν Λάντεν της Γάζας” Γιαχία Σινουάρ στην κορυφή της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ είναι ο επόμενος στην ιεραρχία για να αναλάβει το κίνημα μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Είναι και στόχος του Ισραήλ.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια την αφήνει ‘ακέφαλη’ για δεύτερη φορά σε επτά μήνες. Τον Ιανουάριο είχε μείνει χωρίς στρατιωτικό ηγέτη. Ήταν τότε που εκτελέστηκε ο Σαλέχ αλ-Αρουρί.

Oι επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για την παύση πυρός και την επιστροφή των ομήρων της 7ης Οκτωβρίου δεν δείχνουν πως είναι κάπου κοντά στην ολοκλήρωση τους.

Ως εκ τούτου, οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται κάποιον να μιλά εκ μέρους τους. Αυτός ήταν κατ’ αρχάς ο Χανίγια και μετά ο Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar). Πλέον ο γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» είναι μόνος και άρα φαβορί για να αναλάβει χρέη πολιτικού ηγέτη.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017 (προτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους) φέρεται να οργάνωσε τις επιθέσεις του «Μαύρου Σαββάτου».

Ήταν σύμφωνες με το master plan που έχει εκπονήσει εδώ και δεκαετίες και έχει στο επίκεντρο ομήρους.

Ως εκ των ηγετών της Χαμάς είναι και στόχος του Ισραήλ.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2017 και θεωρείται εκ των κυρίων προσώπων που συνδέουν το πολιτικό γραφείο με την ένοπλη πτέρυγα. Έχει μελετήσει ενδελεχώς ό,τι αφορά το Ισραήλ, ώστε όπως έχει πει, να μπει στη ψυχή τους και δηλώνει πως είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση πυρός.

Προφανώς όχι με τους πλέον ευγενείς τρόπους.

Φέρεται να βοήθησε στη δημιουργία της αστυνομίας εσωτερικής ασφάλειας (al Majd). Ήταν πρόδρομος της στρατιωτικής ‘πτέρυγας’ της Χαμάς (Ταξιαρχίες Ιζ αντ Ντιν Αλ Κασάμ).

Έχει ηγηθεί μιας επαναξιολόγησης των εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των σχέσεων με την Αίγυπτο. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα τιμωρήσει όποιον παρεμποδίσει τη διαδικασία συμφιλίωσης με τη Φατάχ. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι αναγνωρισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο διαφαινόμενος νέος ηγέτης της Χαμάς έχει συλληφθεί πολλές φορές από το Ισραήλ και έχει περάσει στις φυλακές 24 χρόνια. Δηλαδή, έχει περάσει περισσότερα χρόνια στη φυλακή από ό,τι ως μέλος της Χαμάς.

To 2004 Iσραηλινοί γιατροί του έσωσαν τη ζωή, όταν διαγνώστηκε με θέμα στον εγκέφαλο που έπρεπε να τακτοποιηθεί άμεσα. Η επέμβαση έγινε και το σύστημα επανήλθε και εκείνος επέστρεψε υγιής στο κελί του, ευχαριστώντας τους σωτήρες του.

Προφανώς δεν άλλαξε νοοτροπία.

Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν. Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς. Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν ‘προδότη’, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.

Ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit από τη Χαμάς το 2011. Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας.

Σε μια από τις κρατήσεις του, είχε αναπτύξει τη θεωρία του για τον πόλεμο στη Γάζα σε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο.

Είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που το Ισραήλ θεωρεί ως δύναμη, ότι οι πολίτες υπηρετούν στον στρατό και οι στρατιωτικοί έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία- είναι αδυναμία που ο ίδιος μπορεί να εκμεταλλευτεί. Πώς; Με απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών που θα χρησιμοποιούνταν ως διαπραγματευτικό ‘όπλο’ για τα πάντα.

Ο ίδιος απελευθερώθηκε χάριν ενός στρατιώτη, πριν αποκτήσει 138 Ισραηλινούς ομήρους -μεταξύ των οποίων είναι φυσικά, και πολλοί στρατιώτες.

Το 2021 όταν τον ξαναψήφισαν για ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, υποσχέθηκε να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Λίγους μήνες μετά, διέταξε εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η απαρχή πολέμου 11 ημερών με πολλούς νεκρούς και καταστροφές ένθεν κι ένθεν, πριν ο Σινουάν δείξει πως τον ενδιαφέρει μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας.

Περισσότερα στο news247.gr