Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 20:22

Predator: Κυρώσεις των ΗΠΑ στον Φέλιξ Μπίτζιο και άλλα 4 πρόσωπα της Intellexa

Predator: Κυρώσεις των ΗΠΑ στον Φέλιξ Μπίτζιο και άλλα 4 πρόσωπα της Intellexa

Σε καθεστώς κυρώσεων πέντε άτομα και μία νομική οντότητα για το Predator που χαρακτηρίζεται ως “σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Σε καθεστώς κυρώσεων τέθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ο Φέλιξ Μπίτζιος και άλλα τέσσερα άτομα για τον ρόλο τους στην εταιρεία Intellexa και την παραγωγή, εμπορία και διανομή του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Ειδικότερα, η OFAC επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε πέντε άτομα και μία νομική οντότητα που σχετίζονται με το Intellexa Consortium για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή του κατασκοπευτικού λογισμικού που χαρακτηρίζεται ως «σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν τη χωρίς ευθύνη διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών μας”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υφυπουργός του Υπουργείου Οικονομικών για Θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικής Πληροφόρησης Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ. “Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υπεύθυνους εκείνους που επιδιώκουν να προωθήσουν την εξάπλωση εκμεταλλευτικών τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της OFAC, “το Intellexa Consortium είναι ένα σύνθετο διεθνές δίκτυο αποκεντρωμένων εταιρειών που ανέπτυξε και εμπορευματοποίησε μια ολοκληρωμένη σειρά εξαιρετικά επεμβατικών προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, κυρίως με την επωνυμία Predator. Το consortium ιδρύθηκε από τον Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν (Dilian), ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς κυρώσεων βάσει του Εκτελεστικού Διατάγματος (E.O.) 13694, όπως τροποποιήθηκε από το E.O. 13757″.

Παράλληλα, καθίσταται ξεκάθαρο πως “η ενέργεια επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών πολιτών και τον ψηφιακό αυταρχισμό, και συνάδει με μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και της κακής χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών“.

Σημειώνεται πως οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών στη βάση του πορίσματος τους Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Πηγή: news247.gr