Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 12:08

Κερδίστε προσκλήσεις για τις παραστάσεις του φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα» από τις Όψεις Πολιτισμού

Γράφτηκε από την
Κερδίστε προσκλήσεις για τις παραστάσεις του φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα» από τις Όψεις Πολιτισμού

 

Ενα ακόμη θεατρικό φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών, με τον τίτλο «Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα» διοργανώνει ο οργανισμός «Οψεις Πολιτισμού» στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μετά το Πάσχα. 

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 20 έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου θα παρουσιαστούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ 7 ενδιαφέρουσες παραστάσεις, σε μια προσπάθεια σοβαρής καλλιτεχνικής «αποκέντρωσης» με προσοχή στη λεπτομέρεια. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το θεατρικό φεστιβάλ επισκέπτεται ξανά και ξανά την Καλαμάτα με διαφορετικές παραστάσεις, επειδή «το κοινό της πόλης αποδεικνύει πόσο δεκτικό είναι σε κάθε σοβαρή, ποιοτική δουλειά, χωρίς λογικές "αρπαχτής"».

Ο διαγωνισμός έχει λήξει. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!
«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ»

20-21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος. Κρητική λύρα - τραγούδι: Γεωργία Νταγάκη. Κλασική κιθάρα: Χρυσόστομος Καραντωνίου. Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία - εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος. Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Εμμανουέλα Αλεξίου. Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης, Γεωργία Νταγάκη. Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης. 

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο τού μεγάλου Ελληνα συγγραφέα, είναι ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου. 

"FAITH"

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Της Kate Robin. 

Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Παναγιώτης Μπουγιούρης. Απόδοση - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης. Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. Κοστούμια: Αλέξης Φούκος. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Video art: Βασίλης Αντωνιάδης (filmskin). Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης. Ειδικός συνεργάτης: Ντίνος Λέλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία. Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ. Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε. 

Η συγγραφέας μπαίνει βαθιά στην ψυχοσύνθεση ενός πληγωμένου ζευγαριού και παρακολουθεί βήμα βήμα τις αντιδράσεις του, σ' ένα παιχνίδι επιβολής και αλλεπάλληλων συναισθηματικών συγκρούσεων και εναλλαγών που οδηγούν σε ένα θεαματικό φινάλε. O Κεν και η Λίζα, μετά από 4 χρόνια σχέσης ανακαλύπτουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο και ανάμεσά τους υπάρχουν μυστικά και ψέματα. Οταν έρχεται η πρώτη αποκάλυψη, η ρωγμή είναι καταλυτική. Πώς εκείνος θα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές και να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη της; Tι θα επακολουθήσει όταν συναινέσουν να μπει ανάμεσα τους κριτής σε αυτή τη «μάχη» μια κάμερα που θα τους παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; 

«EKTOΣ ΥΛΗΣ»

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Κώστα Λεϊμονή.

Πρωταγωνιστούν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Σκηνικά - κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα. Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού. Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης. Video/Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη. Σκίτσο: Ιουλία Μακρή. Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.


Το έργο «Εκτός ύλης» (ή «Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου») του Κώστα Λεϊμονή, είναι βραβευμένο από την Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών. Στο πλαίσιο της παράστασης ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μετατρέπεται από πολιτικάντης σε πολιτικός, εκφωνώντας, πριν παραιτηθεί, τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή. Η παράσταση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής ως συνάδελφοι πολιτικοί ή αν θα παρακολουθήσουν από τα θεωρεία ως αγανακτισμένοι πολίτες... 

«ΛΩΞΑΝΤΡΑ »

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

 

«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ»

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Αύγουστου Στρίντμπεργκ.

Σκηνοθετεί και παίζει ο Βασίλης Μπισμπίκης. Μαζί του, η Ελεονώρα Αντωνιάδου και η Δήμητρα Παπαδήμα. Συμμετέχουν: Νίκος Βαλάσης, Μανώλης Δέφτος, Ελένη Κερολλάρι, Δημήτρης Ξοξάκος, Εφη Σολωμού, Γκρέτα Σπάρου, Θαλειάννα Τσιρίγου. Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος. Σκηνικός χώρος - επιμέλεια κοστουμιών - μουσική: Ομάδα Cartel. Στίχοι: Δήμητρα Παπαδήμα. Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη. Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς. Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου. Φωτογραφίες promo/αφίσας: Γιώργος Καπλανίδης. Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα. 

Μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν: οι ήρωες του έργου του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια». Στο χώρο ενός παλιού γκαράζ, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους: Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ένστικτα ενός ανθρώπου, προκειμένου να επιβιώσει; Ποιος πονάει περισσότερο στη σχέση θύματος-θύτη; Πόσο έτοιμοι είναι οι άνθρωποι να δούνε τις ρωγμές τους στον καθρέφτη;

**Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα 

«ΕΛΕΝΗ»

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Γιάννη Ρίτσου. 

Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη. Διδασκαλία ερμηνείας - σκηνική όψη - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου. Μουσική: The Flower Duet (Lakmé), Λεό Ντελίμπ. Παραγωγή: Anagnorisis. Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου. 

Ο Δ. Αβδελιώδης παρουσιάζει τη νέα του παράσταση σκηνοθετώντας για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο, με τον ποιητικό μύθο της Ελένης: Μέσα από έναν γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων, που ζωντανεύουν αλληγορικά τη μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας, αναδύεται το φάσμα της Ελένης απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας. Η Βερόνικα Αργέντζη, στην πρώτη της συνεργασία με τον Δ. Αβδελιώδη, ερμηνεύει μοναδικά το εμβληματικό αυτό έργο του μεγάλου ποιητή. 

"LEBENSRAUM"

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Θανάση Τριαρίδη.

Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης. Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου. Σκηνικά: Κώστας Παππάς. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης. Επιμέλεια κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός.

Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ. Εχει αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και τη μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα: Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει Πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ολα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου τα πράγματα “στραβώνουν” και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν “θεατές”; Το έργο ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο Βερολίνο (μεταφρασμένο στα γερμανικά – σε σκηνοθεσία της Ελενας Σωκράτους) και ταξίδεψε σε 3 χώρες και 7 πόλεις δημιουργώντας το αδιαχώρητο όπου παίχτηκε. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του φεστιβάλ κοστίζουν 13 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων) ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για τα άτομα με αναπηρία. Προπώληση θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλ.27210 87902) και στο βιβλιοπωλείο «Ολα Χαρτί» (τηλ. 27210 63690). Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορεί κανείς να απευθύνεται και στην κ. Χρύσα Αρβανιτίδου (τηλ. 2310 257218).


NEWSLETTER