Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 23:05

Υπόθεση Novartis: Τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας

Γράφτηκε από την

Τι αναφέρουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες - Οι βαλίτσες με τα χρήματα και οι μίζες μέσω συμβούλων υπουργού - 17 πρόσωπα καταθέτουν την δική τους άποψη για τις πρακτικές της εταιρίας - Εμπλέκονται και γιατροί.

Στο φως έρχονται τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis.
Ένας εκ των μαρτύρων, χαρακτηρίζει ανώτατο στέλεχος της Novartis ως άτομο "ικανό για όλα". Σύμφωνα με όσα λέει, είχε άμεση σχέση με το "αμαρτωλό" ταμείο της εταιρίας στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, από την Ελβετία έφευγαν οι παράνομες πληρωμές και "ξεπλένονταν" μέσα από εταιρίες κάθε είδους.
Ένας δε εκ των τριών υποστηρίζει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ένα βαλιτσάκι με ροδάκια, που είχε μέσα μωβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα.
Ακόμη, αναφέρει ότι έφτασε βαλίτσα και σακούλες σε πρώην υπουργό, με τα χρήματα να "ξεπλένονται" μέσω διαφημιστικής εταιρίας προσώπου που είναι ήδη κατηγορούμενος.
Αναφορά για βαλίτσα γίνεται για το πρόσωπο και άλλου υπουργού, ο οποίος καταγγέλλεται ότι έπαιρνε την μίζα μέσω των συμβούλων του.
Τα ποσά που υπέπεσε στην αντίληψη των μαρτύρων ότι διακινήθηκαν διαφέρουν. Υπάρχει πολιτικό πρόσωπο που φέρεται ότι έλαβε 100.000 ευρώ, άλλος 120.000 ευρώ στο σακάκι του και ακόμη ένας, 1.000.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη 17 πρόσωπα καταθέτουν την δική τους άποψη για τις πρακτικές της εταιρίας.
Όλα τα στοιχεία συνεκτιμώνται με την εισαγγελική έρευνα να παραμένει ανοιχτή, αφού οι καταγγελίες μιλούν για δωροδοκίες εκατοντάδων γιατρών που έπαιρναν μίζες για να προωθούν τα φάρμακα της εταιρίας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.
Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δις ευρώ.
Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κατέστησαν σαφές πως η συγκεκριμένη υπόθεση ουδόλως αμελητέα είναι. Ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο», εξηγώντας πως φαρμακευτικές εταιρείες παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Περισσότερο… γλαφυρός ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος, που χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Πηγή: news247.gr