Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 13:15

Δράμα: Ο θάνατος μητέρας και γιου αποκάλυψε... θησαυρό

Γράφτηκε από την
Δράμα: Ο θάνατος μητέρας και γιου αποκάλυψε... θησαυρό

Ο θάνατος μίας γυναίκας και του γιου της στη Δράμα έφεραν στο φως έναν μικρό θρησκευτικό θησαυρό, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν πάνω από 380 εικόνες και εκκλησιαστικά είδη.

Μάλιστα, μία εκ των εικόνων (τρίπτυχη), χρονολογούμενη στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, διαπιστώθηκε ύστερα από γνωμάτευση του αρμόδιου αρχαιολόγου ότι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρώτα απεβίωσε ο γιος και πριν από λίγες μέρες η μητέρα του. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι τους, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι οι ένοικοι κατείχαν αντικείμενα θρησκευτικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

  • Μία εικόνα από τρίπτυχο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ενώ
  • Ένα Ευαγγέλιο, μία Σύνοψη, δύο στέφανα γάμου και δύο σταυροί χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Μέρος των κατασχεθέντων αποδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση, ενώ για τα υπόλοιπα αντικείμενα ερευνάται η προέλευσή τους.


NEWSLETTER