Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 12:00

Λέκκας: Ο χτεσινός σεισμός στην Ελασσόνα ήταν από διαφορετικό ρήγμα, δεν ήταν μετασεισμός (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Λέκκας: Ο χτεσινός σεισμός στην Ελασσόνα ήταν από διαφορετικό ρήγμα, δεν ήταν μετασεισμός (Βίντεο)

Για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες (Πέμπτη 4/3) στην Ελασσόνα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν πρόκειται για μετασεισμό» τόνισε μιλώντας στο Mega.

«Είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο» δήλωσε.

Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.

«Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στην εκπομπή του Mega για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ελασσόνα, ο οποίος ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Αθανάσιος Παιδής.

Σύμφωνα με τον κ. Παιδή, οι ζημιές από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι πολλές και μεγάλες. Τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα αγγίζουν ένα ποσοστό 60%.


NEWSLETTER