Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 13:45

Βατόπουλος για Πάσχα: Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Για έναν ιό φάντασμα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν φαίνεται να υποχωρεί.

«Είναι απρόβλεπτη η επιδημιολογία του ιού. Έχουμε να κάνουμε με ένα φάντασμα, έναν ανορθόδοξο πόλεμο. Στην Ελλάδα η επιδημία εξακολουθεί και υπάρχει, έχουμε πολλά κρούσματα, διοασπορά και πίεση στο σύστημα υγείας» είπε στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουμε το Πάσχα, απάντησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις. «Προσπαθεί να γίνει αναπροσαρμογή της στρατηγικής με μεγαλύτερη χρήση των τεστ» επισήμανε.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι πρώτες δόσεις του οποίου έρχονται σήμερα στη χώρα μας, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Όπως είπε τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους. Για παράδειγμα, οι σπάνιες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμφανίστηκαν όλες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Άρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη χορήγηση του σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά το ηλικιακό όριο που έχει τεθεί για το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα μας, όπου σήμερα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι το ηλικιακό όριο θα πρέπει να έρθει πιο κοντά σε αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών που είναι γύρω στα 60 έτη.