Σάββατο, 01 Μαϊος 2021 10:37

Εξαδάκτυλος- Γραβάνης: «Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε λόγω εμβολίου»

Γράφτηκε από την
Εξαδάκτυλος- Γραβάνης: «Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε λόγω εμβολίου»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν Εξαδάκτυλος και Γραβάνης


Στην τηλεόραση του Open και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» μίλησαν ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας κάνοντας μία εκτίμηση για το πότε θα αρχίσει η επιδημιολογική εικόνα να αντιστρέφεται και υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν επέδρασε αρνητικά ενώ αναφέρθηκε και στο επερχόμενο άνοιγμα της εστίασης αλλά και στους εμβολιασμούς.

Από τη μεριά του, ο κ. Γραβάνης μίλησε για τους μαζικούς εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται στην χώρα μας τονίζοντας ότι εάν ο κόσμος αρχίσει να χαλαρώνει πρόωρα τότε η διαδικασία εμβολιασμού ενδέχεται να αποτύχει. Από την άλλη υπογράμμισε ότι εάν όλα γίνουν σωστά τότε θα έχουμε ένα διαφορετικό φθινόπωρο.

 


«Έχουμε μια ήπια υποχώρηση της πανδημίας αλλά εύθραυστη. Το πρόβλημα δεν είναι πίσω μας. Είναι ακόμη δίπλα μας», είπε αρχικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης πως το άνοιγμα του εμπορίου δεν έχει επιδράσει αρνητικά. Αναφορικά με τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της εστίασης όπως η έλλειψη μουσικής, τόνισε πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, οι περιορισμοί θα αρθούν».

«Εκφράζω μεγάλο σεβασμό στη νέα γενιά 30ρηδων που εμβολιάστηκε», πρόσθεσε ενώ διευκρίνισε: «Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να την σταματήσουν». Τέλος, αναφορικά με το πως περιμένει να επιδράσει το Πάσχα στην πανδημία, είπε: «Αν δεν πάει καλά το Πάσχα, οι συνέπειες θα φανούν 2-3 εβδομάδες μετά. Μπορεί λόγω μεταλλάξεων να φανούν και στις 10 μέρες».

Από τη μεριά του, ο κ. Γραβάνης ξεκαθάρισε: «Η διαδικασία του εμβολιασμού θα αποτύχει αν χαλαρώσουμε πρόωρα. Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές τα κρούσματα θα αυξηθούν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι αρχές Ιούνη. Αν προχωρήσουμε κανονικά, τον Ιούνιο θα έχουμε 40-50% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να τηρούμε μέτρα. Βγαίνοντας από το καλοκαίρι θα έχουμε 60% ανοσία στην κοινότητα! Αρκεί ως τότε να προσέχουμε. Έτσι μόνο θα έχουμε διαφορετικό φθινόπωρο και θα δούμε εικόνες όπως αυτή του Ισραήλ».

Για το αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού είπε: «Είναι πιθανό, ελέγχεται. Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μικρά αντιικά φάρμακα που θα δίνονται από το στόμα. Όταν βγουν θα έχουμε σημαντικά όπλα για να καταπολεμούμε τον ιο από το σπίτι».

Αναφορικά με το αν το Astra Zeneca είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες: «Είναι λίγα τα αρνητικά περιστατικά σε κυρίες σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα ποσοστά είναι πολύ μικρά, δεν πρέπει να μας απασχολούν. Χάνουμε χρόνο όσο τα συζητάμε».

Για να καταλήξει: «Μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν άδεια οι εταιρίες για εμβολιασμό νέων παιδιών 12-15 ετών. Μάλλον έτσι θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά».


Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER