Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 08:27

Ανησυχητικές διαστάσεις του sextortion και στην Ελλάδα

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Aνησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και στην Ελλάδα το sextortion με θύματα περισσότερο γυναίκες και λιγότερο άνδρες, ανήλικους ή και ενήλικους. Το sextortion (sex, text και extortion) είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός μέσω Διαδικτύου. Ο εκβιασμός περιλαμβάνει προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο που κοινοποιούνται στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, αλλά μπορεί να πάρει και διάφορες άλλες μορφές. Τα θύματα ντρέπονται συνήθως να μιλήσουν για αυτό, με αποτέλεσμα να βιώνουν φόβο, ανασφάλεια ή να ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ο 9ος Ετήσιος Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας (ECSM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο μεταξύ των πολιτών, αντλήσαμε πληροφορίες από την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή safeline.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το πώς να αντιδράσουμε στην κοινοποίηση πολύ προσωπικών φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Να τονίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να κοινοποιεί προσωπικές μας φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς την άδειά μας ή να απειλεί ότι θα το κάνει εκβιάζοντάς μας για ανταλλάγματα.

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα λοιπόν με τα βήματα που συμβουλεύει η γραμμή safeline.gr: “Μπορεί να χρειαστείτε ένα αρχείο της δημοσίευσης εάν αποφασίσετε να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες. Σας συνιστούμε να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης της δημοσίευσης για λόγους αναφοράς/καταγγελίας. Αποθηκεύστε μηνύματα, εικόνες και στιγμιότυπα οθόνης ιστότοπων (με τη διεύθυνση URL ορατή) σε ασφαλές μέρος, όπως έναν σκληρό δίσκο που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε να το κάνει αυτό εάν θεωρείτε ότι για ψυχολογικούς λόγους δεν μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι. Είναι καλύτερο να μην διαγράψετε τίποτα έως ότου το αναφέρετε στην Αστυνομία, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία που ίσως φανούν χρήσιμα.

 

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγείλτε το περιστατικό στην Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο Safeline.gr. H συμπλήρωση των προσωπικών σας στοιχείων είναι προαιρετική. Ως εκ τούτου, η καταγγελία σας θα παραμείνει ανώνυμη εκτός και αν εσείς επιθυμείτε το αντίθετο. Ενδέχεται βέβαια λόγω της φύσης του αδικήματος να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής σας σε περίπτωση που ο αναλυτής έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες φωτογραφίες ή βίντεο που σας απεικονίζουν και που είναι το αντικείμενο της καταγγελίας. Συμπληρώστε τη φόρμα: https://www.safeline.gr/kane-mia-kataggelia/.

Επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους: Τηλεφωνικά στο 11188, στο email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb. Ενημερωθείτε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τα δικαιώματά σας.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ

Εάν η Αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί έγκλημα, θα το ερευνήσουν. Συγκεκριμένα:

Συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία: Θα σας ζητηθεί να τους δώσετε στιγμιότυπα οθόνης, κείμενα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενδέχεται να κατασχέσουν το φορητό υπολογιστή και το τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Παίρνουν καταθέσεις: Ζητείται κατάθεση από εσάς και από άλλους μάρτυρες για το τι συνέβη. Ακόμα, παίρνουν ξεχωριστά κατάθεση από το άτομο που έχετε προσδιορίσει ότι μοιράστηκε φωτογραφίες/βίντεό σας.

Θα σας συμβουλεύσουν για άλλες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε: Εάν το άτομο είναι ο σύντροφός σας ή πρώην σύντροφός σας, υπάρχουν άλλες νομικές προστασίες έναντι περαιτέρω κακοποίησης. Εάν η Αστυνομία αποφασίσει ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα, θα παραδώσει τα διαθέσιμα στοιχεία στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα κατηγορηθεί το άτομο για το συγκεκριμένο αδίκημα.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ

Μόλις αποθηκεύσετε τα αποδεικτικά στοιχεία, ίσως θελήσετε να εμποδίσετε οποιονδήποτε κοινοποιεί τις φωτογραφίες/βίντεό σας από το να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό αποκλείοντας τον χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Επικοινωνήστε με την Αστυνομία προτού το κάνετε. Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκλείσετε άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το κέντρο ασφαλείας του εκάστοτε κοινωνικού δικτύου.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ;

Εικόνες ή βίντεο μπορούν να αποστέλλονται πρόθυμα σε άλλο άτομο ως μέρος μιας υγιούς σχέσης. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκαστεί ή να αναγκαστεί να τα στείλει. Ανεξάρτητα από τον λόγο λήψης ή αποστολής μιας εικόνας ή βίντεο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν οι προσωπικές τους στιγμές να κοινοποιούνται ευρύτερα. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τυχόν φωτογραφίες ή βίντεο που αποκτάτε ως καθαρά ιδιωτικές πληροφορίες. Μην τις κοινοποιείτε, μην τις ανεβάζετε στο Διαδίκτυο και μην τις εκθέτετε σε άλλους.

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ

Η πρώτη σκέψη σας μπορεί να είναι να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για την αποστολή των προσωπικών σας φωτογραφιών/βίντεο, αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο. Ακριβώς επειδή έχετε στείλει σε κάποιον κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε συναινέσει στην περαιτέρω κοινοποίησή του. Τους εμπιστευτήκατε και πιστέψατε ότι θα σεβαστούν το απόρρητό σας. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη και σας έβαλαν σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η κοινή χρήση (ή απειλή για κοινή χρήση) προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο κάποιου ατόμου χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή του αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που τιμωρείται ποινικά”.