Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 12:55

Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται PCR τεστ για να βγούμε από την καραντίνα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται PCR τεστ για να βγούμε από την καραντίνα (Βίντεο)

Σε ένα από τα σημαντικά ερωτήματα των ημερών που δεν είναι άλλο από το «γιατί δεν χρειάζεται PCR τεστ ώστε να βγούμε από την καραντίνα» απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (19/1) ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορονοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς ο ιός να υπάρχει κίνδυνος από την μετάδοση του ιού.

«Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας ”κομματάκια” του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το PCR να βγαίνει θετικό.Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω ράπιντ όχι PCR» είπε χαρακτηριστικά.

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει μικρό χρόνο επώασης»

Εστιάζοντας στη μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα.

Αναφερόμενος δε στον μεγάλο αριθμό των θανάτων τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, άρα όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» είπε.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» επεσήμανε στη συνέχεια ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Κλείνοντας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπενθύμισε ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.


NEWSLETTER