Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 13:45

Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί χωρίς εκτόπιση της Delta - H επιστράτευση γιατρών έγινε άτσαλα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί χωρίς εκτόπιση της Delta - H επιστράτευση γιατρών έγινε άτσαλα (Βίντεο)

Για την πορεία του κορονοϊού, τους καθημερινούς ακόμη και σε τριψήφιο αριθμό θανάτους, τις μεταλλάξεις Όμικρον και Delta αλλά και την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη (19/1) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει τη Delta. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετριούνται καθημερινά είναι από αυτή την μετάλλαξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από την μετάλλαξη Delta και αυτό μας προβληματίζει» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η μετάλλαξη Delta είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον»

Εστιάζοντας στη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «η Delta έχει άλλη δυναμική. Είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον και αυτό το γεγονός μας δίνει και τις πολλές απώλειες στα νοσοκομεία».

«Σχεδόν όλες οι απώλειες προέρχονται από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών. Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι συνάνθρωποί μας είχαν ακούσει τις διαρκές εκκλήσεις μας για τον εμβολιασμό» υπογράμμισε.

«Η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στο το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που έχει αρχίσει να επιβάλλεται, ζήτησε από τους πολίτες που έχουν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους να πάνε να το κάνουν άμεσα για να μην χρειαστεί να το πληρώνουν. Όσον αφορά τους φόβους που τυχόν μπορεί να έχουν για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού επισήμανε ότι η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 95%.

Με δεδομένο ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει την όποια απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Το τμήμα της κοινωνίας που καλούμαστε να προφυλάξουμε αρνείται να προστατεύσει τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. Ας σκεφτούμε πώς είμασταν πέρυσι τέτοια εποχή και πώς είμαστε φέτος προφανώς και έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό της ελευθερίας μας» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επηρεάζει τους επιστήμονες στην λήψη των αποφάσεων τους για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε: «Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση όλους τους αριθμού της πανδημίας: Ελέγχοντας τη διασπορά και για να μην πιεστεί το σύστημα της Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι εδώ και δύο χρόνια. Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν επιστρατευτεί – για τρίτη φορά- και με τρόπο άτσαλο. Έχουμε μια δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε καλύτερα νερά από ότι ήμασταν».


NEWSLETTER