Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 13:05

Μαγιορκίνης: Μετά από πόσους μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μαγιορκίνης: Μετά από πόσους μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν (Βίντεο)

Δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας. Το σενάριο της ανοσίας της αγέλης δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί. Δεν το έχουμε δει και με τους άλλους κορονοϊούς» ανέφερε.

«Είχαμε μια ελπίδα αρχικά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

H εκτίμηση για το Πάσχα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. «Μετά από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφ’όσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε στο OPEN.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα», θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περσινό Πάσχα».

Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.


NEWSLETTER