Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 18:18

Αντιδράσεις για τη νυχτερινή τροπολογία σχετικά με τη λειτουργία των εφημερίδων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου χθες το βράδυ, σχετικά με τη λειτουργία των εφημερίδων, σε άσχετο μάλιστα νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με αυτή, οι εφημερίδες θα συνδέονται πλέον με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο ιδρύθηκε για αδειοδοτεί και να εποπτεύει τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε εφημερίδες, τα οποία μάλιστα θα πληρώνει ο μέτοχος, εάν το ίδιο το μέσο δεν έχει τη δυνατότητα. Επίσης, τα βεβαιωμένα πρόστιμα, σύμφωνα με την τροπολογία, «παρακρατούνται από τα Πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί».

Τα πρόστιμα, ύψους 10000 ευρώ, επιβάλλονται αν ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης του φύλλου δεν είναι μέλη Επαγγελματικού Σωματείου Δημοσιογράφων και αν δεν αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, διευθυντής, ο διευθυντής σύνταξης και το όνομα του μετόχου που κατέχει τουλάχιστον το ήμισυ των μετοχών.

Πηγή: tvxs.gr