Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 17:02

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στέλνουν το Κράτος στο ΣτΕ για τις περιοχές Natura

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στέλνουν το Κράτος στο ΣτΕ για τις περιοχές Natura

Το Κράτος «στο εδώλιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας έστειλαν 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση των μελετών και τη θέσπιση των προεδρικών διαταγμάτων που είναι απαραίτητα για την ουσιαστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Οι προσφεύγουσες οργανώσεις και πολίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ενώ οι περιοχές δεν προστατεύονται σύμφωνα με τον τρόπο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, το ελληνικό Κράτος εκδίδει άδειες για επενδύσεις εντός των περιοχών Natura, δημιουργώντας ουσιαστικά τετελεσμένα.

Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης τονίζει πως μέχρι το 2015 οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν εγγράψει στον προϋπολογισμό τα κονδύλια που ήταν επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, δεν είχαν δηλαδή κάνει την αρχή της προβλεπόμενης από την ΕΕ διαδικασίας.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί

Η προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν έρχεται κεραυνός εν αιθρία. Τον Δεκέμβριο του 2020 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα επειδή δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Το ελληνικό Κράτος είχε υποστηρίξει πως έχει κάνει τα δέοντα, επικαλούμενο αφενός τον νόμο 4014/2011 με τον οποίο θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο και ύστερα την ΚΥΑ 50743/2017 με την οποία επικαιροποιήθηκε ο χάρτης των περιοχών Natura και ορίστηκαν τα προστατευόμενα είδη. Μόνο που χωρίς την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και στη συνέχεια έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, το υπάρχον νομικό πλαίσιο που όντως έχει θεσπιστεί παραμένει ανεφάρμοστο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιοχές Natura επιτρέπεται η ανέγερση κατασκευών και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον βαθμό που αυτή δεν βάζει σε κίνδυνο τους στόχους διατήρησης, δηλαδή τα ορισμένα προς προστασία ζώα, φυτά, οικοσυστήματα κτλ.

«Το ελληνικό Κράτος έχει ορίσει τις περιοχές Natura και τα είδη (χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας) που βρίσκονται στην επικράτειά τους και πρέπει να προστατευθούν, βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, εντούτοις ελλείψει Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Προεδρικών Διαταγμάτων και Διαχειριστικών Σχεδίων έχει αφήσει παντελώς αρρύθμιστο το “πώς” θα επιτευχθεί η προστασία αυτή», λέει στο tvxs.gr ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξειδικευμένος στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, Τρύφωνας Κόλλιας.