Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 16:32

Γαλαμάτης: Δέσμη μέτρων ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου

Γαλαμάτης: Δέσμη μέτρων ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου

«Ο περιφερειακός Τύπος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ενημέρωση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης στην παρέμβασή του στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και εξήγγειλε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου, ξεκαθαρίζοντας την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξή του.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Γαλαμάτης, τα μέτρα έχουν χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του καλοκαιριού και αφορούν στα εξής:

Χρηματοδότηση 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ
Βάσει του προγράμματος της σχετικής ΚΥΑ 81/24-5-2022, θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η δεύτερη φάση της συνολικής ή μερικής κάλυψης της εισφοράς των δικαιούχων. Το 2% θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ σε όσους το έχουν καταβάλει, εν όλω ή εν μέρει, θα κατατεθεί το αντίστοιχο ποσό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ρυθμίσεις οφειλών σε έως 72 δόσεις
Οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ οι οποίες προκύπτουν από τις εισφορές για τα έτη από 2017 έως και 2021, ρυθμίζονται με αίτηση του οφειλέτη προς τον ΕΔΟΕΑΠ σε έως εβδομήντα δύο δόσεις με ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης τα 100 ευρώ και με απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής.
Η ρύθμιση αφορά στις εφημερίδες -πανελλαδικές και περιφερειακές- στους παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον περιοδικό Τύπο, καθώς επίσης στις επιχειρήσεις διαδικτύου υπό τον όρο υποβολής σχετικού αιτήματος έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργοδότες, οι οποίοι έχουν ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΤΕΑΣ) και στο Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας (ΕΤΑΣ).
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα καταγραφής των στοιχείων του Περιφερειακού Τύπου παρατάθηκε μέχρι τις 19/6.

Επιδότηση της διανομής και του χαρτιού
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γαλαμάτης, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία στόχος είναι να επαναληφθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2021 για την επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων για πανελλαδικό και περιφερειακό Τύπο.
Επίσης επιδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μεγάλο μέρος (περίπου 40%) η διακίνηση και διανομή των εφημερίδων που διακινούνται μέσω ΕΛΤΑ για μια διετία (ποσό 6,2 εκατομμύρια ευρώ).
Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση για την κάλυψη μέρους της αύξησης στην τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού, ενώ αντίστοιχα με τα παραπάνω, ετοιμάζεται νέα ΚΥΑ για κάλυψη μέρους της αύξησης (40%-50%).
Όσον αφορά το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, ο κ. Γαλαμάτης ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, με θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Επιμορφωτικά προγράμματα
Προβλέπεται οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή χρηματοδότησης επιμορφωτικού προγράμματος για τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις Τύπου που μπορεί να προέλθει είτε με χρηματοδότηση μέσω ΟΑΕΔ -μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- είτε με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Σύσταση Υπηρεσιών Help Desk
Δημιουργία Κόμβου Παροχής Απομακρυσμένων Υπηρεσιών Ενημέρωσης (Help Desk) στη ΓΓΕΕ για την υποστήριξη των Τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο την παροχή στοχευμένης & εξειδικευμένης πληροφόρησης μέσω τηλεφώνου ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντικείμενο του Help Desk θα είναι η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης σχετικά με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Χρηματοδότηση ανανέωσης εξοπλισμού
Σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης-κατά τα πρότυπα του «εξοικονομώ») αποκλειστικά για την ανανέωση του βασικού τους εξοπλισμού, κυρίως ως προς το τεχνικό μέρος (Η/Υ, εκτυπωτές, σκάνερ κ.λπ.), αλλά και ως προς τον λοιπό εξοπλισμό.

Αδειοδότηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών περιφερειακών σταθμών
Προετοιμάζεται δέσμη παρεμβάσεων για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την αγορά τις προκλήσεις και το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με κυρίαρχη την αναβάθμιση της ποιότητας, του περιεχομένου και της αξιοπιστίας των ΜΜΕ, με ταυτόχρονη προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων.
Τέλος, εκδότες περιφερειακών ΜΜΕ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επεσήμαναν ωστόσο την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων. «Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε όλοι μαζί από κοινού για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ