Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 08:15

Ακρίβεια: Τριπλό χτύπημα σε ζήτηση, μεγάλα έργα και κερδοφορίες επιχειρήσεων - Συναγερμός εν όψει νέων ανατιμήσεων

Γράφτηκε από την

 

Το “ράλι” με αιχμή την ενέργεια και τις πρώτες ύλες φέρνει νέο κύκλο ανατιμήσεων, οι οποίες ανάλογα με τις εμπορικές τους πολιτικές κάθε εταιρείας θα περάσουν στο “ράφι” μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Το "ασανσέρ" στις τιμές φυσικού αερίου, όπως καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ανησυχιών για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης εν όψει της χειμερινής περιόδου στο φόντο της ουκρανικής κρίσης, ενέτεινε τον προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία των τιμών και δη του κόστους παραγωγής.

Ήδη, ο "πήχης" έχει πάει στα ύψη, με τις εταιρίες να προχωρούν όλο αυτό το διάστημα λόγω του "ράλι", με αιχμή την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, σε μια σειρά από ανατιμήσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες που ανάλογα με τις εμπορικές τους πολιτικές θα περάσουν στο "ράφι" εν όψει Σεπτεμβρίου. Παρά όμως τις κινήσεις αυξήσεων τιμών και πάλι η προσπάθεια απορρόφησης μέρους των αυξημένων κοστολογίων παραγωγής, ώστε να μην ξεφύγουν οι τιμές οδηγούν σε περιορισμό τις κερδοφορίες και βέβαια εντείνουν τις ανησυχίες για τον γενικότερο "μπούσουλα" της αγοράς.

Παράλληλα τα νοικοκυριά βλέποντας τον "λογαριασμό της καθημερινότητας" να ανεβαίνει συνεχώς κόβουν καταναλώσεις και μαζεύουν δαπάνες. Έτσι, σε επίπεδο όγκων οι αγορές στα σούπερ μάρκετ, στο πεντάμηνο, με βάση στελέχη της αγοράς, είναι πεσμένες έως και 7-10% ανάλογα τον κωδικό, τάση που εξηγείται εν μέρει στο ότι πέρυσι υπήρχαν περιοριστικά μέτρα και έτσι οι αγορές στα σούπερ μάρκετ αυξημένες, αλλά και βέβαια στην οικονομική στενότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη για να ανταπεξέλθουν σε λογαριασμούς και κόστη πολλά νοικοκυριά "σπάνε" καταθετικά προϊόντα για να διασφαλίσουν ρευστότητα. Και βέβαια, ήδη, το οικονομικό επιτελείο εν όψει Σεπτεμβρίου και "καυτού" πολιτικού κλίματος, αναμένει έντονη κοινωνική πίεση για ένα νέο κύκλο στήριξης με αιχμή βασικά προϊόντα, πέρα από τα καύσιμα, όπου αναμένονται ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείκτης αβεβαιότητας
Ενδεικτικές, μάλιστα, είναι οι καταγραφές παραγόντων της αγοράς για τον δείκτη αβεβαιότητας, για το τι έρχεται και βέβαια το για το εύρος των επιπτώσεων που υπάρχουν στη ζήτηση και το ΑΕΠ. Έτσι, ο Σίμος Λουλούμαρης, Country Manager, της Danone Ελλάδος, σε εκδήλωση την εβδομάδα που πέρασε στη Γαλλική Πρεσβεία για τη νέα δομή της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα τόνισε ότι η πίεση στα κόστη είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δείκτες η τιμή γάλακτος έχει αυξηθεί πάνω από 15% - 20% σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε ωστόσο ότι η Danone έχει τη δυνατότητα να απορροφά το 60 με 70% αυτών των πιέσεων καθώς διαθέτει δική της παραγωγική διαδικασία. "Όποιος κάνει πρόβλεψη δεν ξέρει" ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά σε σχέση με την πορεία των τιμών, σημειώνοντας ότι η πίεση στα κόστη είναι μεγάλη, "Μεγάλο στοίχημα είναι το κάθε εργοστάσιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία" είπε καταγράφοντας ότι πλέον οι επιχειρήσεις για να συγκρατήσουν τα κόστη θα πρέπει να βρουν "έξυπνους" τρόπους για οικονομίες κλίμακας στη βάση, κύρια, συνεργειών.

Εκτίναξη κόστους παραγωγού
Στο φόντο αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη η τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η «εκτίναξη» του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, που αναμένεται να περάσει στο ράφι τους επόμενους μήνες, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, καi

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Πετάει ο "εισαγόμενος" πληθωρισμός
Στο μεταξύ νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 39,1%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 28,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 56,8%, και
Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 8,3%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

"Νάρκη" στα έργα
Στο μεταξύ μεγάλο ζήτημα, λόγω της ακρίβειας, δημιουργείται στον κλάδο κατασκευών, κάτι που επηρεάζει την πορεία μεγάλων έργων, ιδιωτικών και δημόσιων αλλά τα κόστη στέγασης συνολικά. Σημείο όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται "έκρηξη". Όπως μάλιστα ανέφερε ο Βασίλης Φουρλής στην Γενική Συνέλευση του ομώνυμου Ομίλου, την εβδομάδα που πέρασε, η αναθεώρηση προγραμματισμού έργων λόγω κόστους είναι ante portas για πολλές εταιρίες αλλά και βέβαια το δημόσιο, που ποντάρει πολλά στα μεγάλα έργα για την άνοδο του ΑΕΠ.

Έτσι νέα σημαντική ανατίμηση της τάξης του 11% καταγράφηκε τον Απρίλιο εφέτος στα οικοδομικά υλικά συνολικά, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, με τις κυριότερες να σημειώνονται στην ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Ηλεκτρική ενέργεια (88,8%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (36,8%), Τούβλα (20,8%), Σίδηρο οπλισμού (18,8%), Αγωγούς χάλκινους (18,5%), Πλαστικούς σωλήνες (14,1%), Παρκέτα (11,2%), Ξυλεία οικοδομών (10,6%), Σωλήνες χαλκού (10,3%), Έτοιμο σκυρόδεμα (8,8%), Παράθυρα ξύλινα (8,8%), Πόρτες εσωτερικές (8,5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (8,5%), Θερμαντικά σώματα (8,3%), Ντουλάπες ξύλινες (8,1%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (8%), Κουφώματα αλουμινίου (7,9%), Τσιμέντο (7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (6,8%) και Μαρμαρόπλακες (5,9%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Ενώ, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,2% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Και σε όλα αυτά βέβαια εν όψει καλοκαιριού έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη επίπτωση στο εισόδημα των νοικοκυριών, ειδικά των νησιωτικών, που έχει και η εκτίναξη του κόστους μεταφορών. Οι ανατιμήσεις στα ακτοπλοικα εισιτηρια, λόγω καυσίμων, μεσοσταθμικά είναι στο 28% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που βέβαια που φρενάρει και τα σχέδια διακοπών σε πολλές οικογένειες για νησιωτικές περιοχές.

Πηγή: news247