Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 09:15

Συντριβή Canadair: Βυθισμένη στο πένθος η χώρα για τους ήρωες πιλότους (βίντεο)

Συγκλονισμένη είναι η χώρα στο άκουσμα της είδησης της συντριβής Canadair που επιχειρούσε για την κατάσβεση φωτιάς στην Κάρυστο, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δύο νεαρών πιλότων. Μηνύματα συμπαράστασης προς τις οικογένειές τους.

Η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν. Δύο νεαροί πιλότοι, ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών, που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη μάχη με τις φωτιές, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τύπου Canadair στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην Κάρυστο, το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο θάνατός τους, εν ώρα καθήκοντος, ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τη χώρα, με την ανάγκη ανανέωσης του -ήδη γερασμένου- στόλου να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Μέχρι σήμερα, 12 Canadair -που συγκαταλέγονται στα αεροσκάφη πολύ παλιάς τεχνολογίας- έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα και δυστυχήματα.

«Τα Canadair μπορούν να πετούν από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, αλλά επειδή αυτά που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ παλιά, δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Σκεφτείτε πως έβγαζαν προβλήματα από το '90 που πετούσα εγώ και από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια. Nαι , από τότε καίγεται η Ελλάδα» έλεγε, το 2021, κυβερνήτης Canadair σε ρεπορτάζ του MAGAZINE.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν οι δύο πιλότοι, κατά τη φάση άφεσης του νερού σε πύρινο μέτωπο της Καρύστου, προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Όπως προκύπτει και από το βιντεοληπτικό υλικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας, το Canadair φαίνεται να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος για να πραγματοποιήσει στοχευμένη ρίψη, επιχείρηση που ενέχει δηλαδή μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Με τις πιθανότητες, από την αρχή της επιχείρησης, οι δύο πιλότοι να βρεθούν ζωντανοί να είναι λίγες -ιδίως από τη στιγμή που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν διαθέτουν μηχανισμό εκτίναξης καθισμάτων- το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 18:00 της Δευτέρας τον θάνατο των δύο Ιπταμένων, βυθίζοντας σε θλίψη τη χώρα.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Από τα Χανιά ο 34χρονος κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς

O κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς είχε καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από τον Αποκόρωνα.

Ο 34χρονος είχε περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Χανιά, με τους γονείς του να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή του Αποκόρωνα. Στη συνέχεια, εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και επέλεξε την πυρόσβεση με τα Canadair.

Η προσωπική του σελίδα του στο Facebook έχει κατακλυστεί από μηνύματα αποχαιρετισμού, με εκατοντάδες συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του να εκφράζουν την οδύνη τους.

«Τόσο μικρός αλλά πρόλαβες με το μυαλό σου, την καλοσύνη σου, την σπιρτάδα σου να αφήσεις ανεξίτηλο το σημάδι σου, όλοι μας έχουμε τεράστια ανάγκη τέτοιας ανθρωπιάς και τέτοιας ενέργειας στις ζωές μας. Ήρωας που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα» αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα από αυτά.

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει: «Η Ελλάδα πενθεί την απώλεια δύο νέων εν ενεργεία πιλότων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και που με αυτοθυσία κλήθηκαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, λαμβάνοντας μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών που εδώ και μέρες μαίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Χανιώτης κυβερνήτης του αεροσκάφους Χρήστος Μούλας και ο συγκυβερνήτης του, Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή» για να προστατεύσουν και να προφυλάξουν από τη μανία της φύσης, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιοχές ολόκληρες.

Η τοπική κοινωνία των Χανίων και ο Δήμος Χανίων, στεκόμαστε βαθιά συντετριμμένοι απέναντι στην τραγωδία αυτή, που στέρησε, τόσο άδικα και τόσο νωρίς, τη ζωή αυτών των δύο νέων ανθρώπων.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των πεσόντων τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Αθάνατοι».

Το βράδυ της Τρίτης, δε, η Παραδοσιακή Στράτα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε χωρίς χορό, μουσική και τραγούδια, με τους συμμετέχοντες αλλά και πλήθος πολιτών να φωνάζουν «Αθάνατοι» για τους δύο νέους που χάθηκαν.

Από το Κιλκίς ο 27χρονος συγκυβερνήτης ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης

Ο 27χρονος συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, είχε καταγωγή από το Κιλκίς αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από το 16ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξηροκρήνης και το τελευταίο διάστημα έμενε στην Αθήνα λόγω του επαγγέλματός του. Στο προφίλ του στο Facebook, αναρτούσε συχνά φωτογραφίες από ταξίδια με τους φίλους του, ενώ δεν λείπουν και οι εικόνες με αεροπλάνα.

Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του, στην οικία της οικογένειας έσπευσαν συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής.

Πηγή: news247.gr