Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 21:48

Νύχτα αγωνίας για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας - Ειδικό σχέδιο με δασοκομάντος (Βίντεο)

Νύχτα αγωνίας για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας - Ειδικό σχέδιο με δασοκομάντος (Βίντεο)

Αδιάκοπη μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν για ακόμα ένα βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε όλα τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την Ελλάδα 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ενώ πρόσθεσε πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη (22/08) στη Φυλή, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας.

Το μέτωπο της Πάρνηθας

Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην Πάρνηθα έπεσαν οι ισχυροί άνεμοι και η φωτιά είναι σε ύφεση. Το μέτωπο καίει μέσα στη χαράδρα και φαίνεται πως δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού. Υπάρχουν ωστόσο εστίες που απαιτούν επιφυλακή και ετοιμότητα προκειμένου να μην ξεφύγει ξανά η φωτιά.

Έχει μάλιστα εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου μετώπου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 δασοκομάντος που έχουν μπει ήδη στο βουνό με στόχο να οριοθετήσουν τη φωτιά σε όποιο σημείο βρίσκεται έτσι ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, να γίνει πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης με τη συνδρομή των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν για ενίσχυση πυροσβεστικές δυνάμεις από Κρήτη στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Πάρνηθα.

Από Κρήτη μεταβαίνουν 8 υδροφόρα οχήματα και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού, με 35 πυροσβεστικούς υπάλληλους.

Επίσης μεταβαίνουν και 2 ομάδες τις 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού με 10 οχήματα και 53 πυροσβέστες συνολικά.

Φωτιές σε Χαλκίδα και Βοιωτία

Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το reader, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε, Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Παράλληλα, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (24/08) σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.