Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 11:10

Στον “αέρα” η τύχη του “Βέλους” – Παραμένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στον “αέρα” η τύχη του “Βέλους” – Παραμένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Τρία τα επικρατέστερα σενάρια για τον μελλοντικό ελλιμενισμό και αξιοποίηση του ιστορικού αντιτορπιλικού “Βέλος” που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό “Βέλος” κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στα μέσα Νοέμβρη, ωστόσο η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Μετά το μεγάλο ρήγμα που άνοιξε στο σκαρί του, το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο μετακινήθηκε στο λιμάνι ώστε να καταγραφούν οι ζημίες, να γίνει πλήρης απάντληση των υδάτων που εισέρρευσαν και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε ένα προστατευόμενο από τους ανέμους σημείο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής είχε ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το “Βέλος”, ενώ είχε προηγηθεί εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού.
Παρ’ όλα αυτά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για τον μελλοντικό ελλιμενισμό και αξιοποίηση του ιστορικού αντιτορπιλικού και από ότι φαίνεται δεν διαφαίνεται άμεσα να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το “Βέλος” δεν μπορεί να παραμείνει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, καθώς εκεί δένουν τα κρουαζιερόπλοια, ενώ φυσικά αποκλείεται και η επιστροφή του στο συγκεκριμένο σημείο της Νέας Παραλίας, αφού θα κινδυνεύει ξανά με νέες υλικές ζημιές σε μία επόμενη πιθανή κακοκαιρία.

Έτσι, τα σενάρια για το μέλλον του “Βέλους” είναι τρία.

Μία πρόταση είναι να “δέσει” στην 1η προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σημείο στην αρχή της παλιάς παραλίας, το οποίο ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μία άλλη πρόταση είναι να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν μέχρι και το 2019, δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, στο Φλοίσβο, στην Αττική, ενώ το τρίτο σενάριο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το “Βέλος” να ελλιμενιστεί στην Κύμη της Εύβοιας.

 

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER