Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 19:15

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο (βίντεο)

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο (βίντεο)

Έπειτα από εκτενή έρευνα και με μαρτυρίες επιζώντων που συγκλονίζουν, το BBC κατηγορεί το ελληνικό λιμενικό ότι έχει οδηγήσει με τις ενέργειές του στον θάνατο περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών “δείχνει” το Λιμενικό Σώμα το BBC, το οποίο επικαλείται μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρώπων που, όπως αναφέρει, ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.

Οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν πεθάνει, ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού τους να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή ενώ προσπαθούσαν να τους βγάλουν ξανά στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά.

Το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε στο BBC ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

“Δείξαμε πλάνα από τη φόρτωση 12 ατόμων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν προφανώς παράνομο και διεθνές έγκλημα” αναφέρει το BBC.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για αναγκαστικές επιστροφές – σπρώχνοντας ανθρώπους πίσω προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Για πρώτη φορά το BBC υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τα 15 περιστατικά που αναλύονται στην έρευνα -με ημερομηνία Μάιος 2020-23- είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Η επαλήθευση τέτοιων μαρτυριών είναι εξαιρετικά δύσκολη, αναφέρει το BBC, καθώς οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται να μιλήσουν. Ωστόσο, σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες.

Η έρευνα του BBC αποτελεί μέρος του ντοκιμαντέρ «Dead Calm: Killing in the Med» και διαπίστωσε ένα σαφές μοτίβο: Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως είχαν ήδη αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν από τις αρχές. Σε πολλά άλλα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μηχανή, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωσαν καθώς φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Επί του δημοσιεύματος ρωτήθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια του briefing.

“Κάθε καταγγελία ερευνάται εξονυχιστικά, δεν σημαίνει από πριν ότι μία καταγγελία αρχειοθετείται. Η Ελλάδα είναι συντεταγμένο κράτος που έχει θεσμούς και δικαιοσύνη, δεν απορρίπτει καταγγελία, αλλά η ίδια πραγματικότητα έχει διαψεύσει διαχρονικά αυτούς ισχυρισμούς. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αυτά δεν αποδεικνύονται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα στο news247.gr