Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:07

Βάσεις 2024: Εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων ΓΕΛ και τα 2/3 των ΕΠΑΛ

Βάσεις 2024: Εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων ΓΕΛ και τα 2/3 των ΕΠΑΛ

Πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές καταγράφεται, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Γιώργο Χατζητέγα, ο οποίος μίλησε στο reader.gr, λίγο αφότου ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2024.

Επρόκειτο για κάτι που αναμενόταν «λόγω των δυσκολότερων θεμάτων», εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «οι βάσεις κινήθηκαν πτωτικά στις Ιατρικές Σχολές και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως άλλωστε αναμενόταν με βάση τις βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά».

Η πτώση αυτή είναι εμφανής σε αρκετά επιστημονικά πεδία, «όμως οι πτώσεις και οι άνοδοι δεν πρέπει να "μεταφράζονται" με αυτόν τον τρόπο όταν υπάρχουν κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά πανεπιστήμια».

«Πάρα πολλά παιδιά που έχουν ως κανόνα να βλέπουν τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς, αισθάνονται δικαιωμένα και ευτυχισμένα σήμερα, γιατί πέτυχαν τον στόχο τους», αναφέρει παράλληλα ο κ. Χατζητέγας, ο οποίος όμως ξεκαθαρίζει ότι «στη γενική στατιστική όμως το σύστημα απέτυχε»

Βάσεις 2024: Εκτός σχολών το 1/3 των υποψηφίων των ΓΕΛ και τα 2/3 των ΕΠΑΛ

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής αποκαλύπτει ότι το 1/3 των υποψηφίων των ΓΕΛ και τα 2/3 των υποψηφίων των ΕΠΑΛ έμειναν εκτός σχολών για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, «ό,τι και να γράψουν τα παιδιά».

«Στη γενική στατιστική, αυτό που πρέπει να μάς απασχολεί στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι ότι έχουμε μία επανάληψη, αποδεικνύοντας αυτό που όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το μέτρο της ΕΒΕ (σ.σ Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) είναι οριζόντιο», τονίζει και συνεχίζει:

«Το εντυπωσιακό είναι ότι με την ΕΒΕ τέσσερα χρόνια τώρα έχουν δημιουργηθεί φαινόμενα πρωτόγνωρα, δηλαδή κενές θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο».

«113 θέσεις σε τμήμα με μόνο έξι εισακτέους»

Ο Γιώργος Χατζητέγας στέκεται ιδιαίτερα στις κενές θέσεις σε πλήθος σχολών στα Πανεπιστήμια. Ενδεικτικά αναφέρει ότι «στο Μαθηματικό της Σάμου από τις 135 θέσεις έχουμε μόλις 14 υποψηφίους που εισάγονται και στη Νοσηλευτική του Αιγάλεω, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 113, 71 (σ.σ εισακτέους)».

Μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Διδυμότειχο, όπου «για πολλοστή χρονιά έχουμε το ίδιο ανέκδοτο, από 113 θέσεις έξι μόνο επιτυχόντες». «Αυτό είναι αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των συντελεστών της που θα έπρεπε να είναι χαμηλότεροι»», ξεκαθαρίζει.

Επιπλέον, υπάρχουν «τμήματα Φιλολογίας στην Αθήνα με κενές θέσεις, αλλά και τμήματα στο ΑΠΘ, όπως το Ιστορικό - Αρχαιολογικό, το οποίο με 144 θέσεις, έχει μόλις 98 επιτυχόντες».

Κατά τον εκπαιδευτικό αναλυτή, «η ΕΒΕ προστατεύει μεν από αδιάφορους και αδιάβαστους υποψήφιους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως θα έπρεπε οι κατώτεροι συνετελεστές να είναι διαμορφωμένοι διαφορετικά εδώ και χρόνια».