Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 14:53

Την επίλυση του προβλήματος αναπροσαρμογής των οδοιπορικών ζητούν οι νεφροπαθείς

Την επίλυση του προβλήματος αναπροσαρμογής των οδοιπορικών ζητούν οι νεφροπαθείς

 

Παρά τις καλές προθέσεις όλων, το πρόβλημα της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ).

«Κάθε μήνα οι νεφροπαθείς πηγαίνουν στα νοσοκομεία για αιμοκάθαρση 13 φορές. Το κόστος των μεταφορικών έχει αυξηθεί, καθώς τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013», σημειώνει η ΠΟΝ.

Από το 2022 έχει υποβάλει το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών η ΠΟΝ, ποσόν που υπολογίζεται στα 13 εκατ. ευρώ, και όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Γρηγόρης Λεοντόπουλος, η εισήγηση του υπουργείου Υγείας ήταν πάντα θετική, ενώ πρόβλημα πρόκυπτε στο υπουργείο Οικονομικών. Τελικά μετά από προσπάθειες ο ΠΟΝ ενημερώθηκε ότι θα αποδεσμευθούν 6 εκατ. ευρώ, «αλλά όπως διαπιστώσαμε δεν έχει γίνει τίποτα», τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

«Οι νεφροπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το κόστος», δηλώνει ο κ. Λεοντόπουλος και ζητάει την άμεση επίλυση του θέματος.