Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 19:22

Ιερώνυμος: "Οι εκβιαστές - δανειστές πνίγουν την Ελλάδα"

Ιερώνυμος: "Οι εκβιαστές - δανειστές πνίγουν την Ελλάδα"

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεών μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου».

Από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των τεσσάρων ακριτικών Μητροπόλεων Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της». «Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία τριακοσίων και πλέον ιερέων, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ιερέων των τεσσάρων Μητροπόλεων, σχετικά με τη σημερινή Ευρώπη, τα μνημόνια, τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και την προσφορά της Εκκλησίας στην ακριτική Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου» και συμπλήρωσε ότι «όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Γι’ αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».

Επιπλέον, τόνισε πως «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δεν θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά» και εξέφρασε ότι αισθάνεται ντροπή «όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».

Ο μακαριότατος αποκάλεσε «ήρωες» τους ιερείς της Θράκης και τους κάλεσε να αγωνιστούν ενωμένοι και να ενισχύσουν τη διακονία τους στον άνθρωπο, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η Θράκη αποτελεί μοντέλο συμβίωσης Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων».

Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος καλωσόρισε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ενώ στη σύναξη μίλησαν ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, με θέμα «Η Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο».

Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ελπίδα, όσο απομακρύνεται όλο αυτό το κατασκεύασμα της Ευρώπης από τις χριστιανικές αρχές και από την πνευματικότητα" τόνισε ο αρχιεπίσκοπος 

Στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία από κακοπροαίρετους ανθρώπους είτε από άγνοια, είτε εξαιτίας υπέρμετρου εγωισμού, είτε από σκοπιμότητα, στην πνευματική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και στην ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει, την αλλαγή πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ρόλο της Εκκλησίας ανά τους αιώνες και στις αλλαγές που επιχειρούνται με στόχο την εξόντωσή της, έκανε λόγο σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στην Πανθρακική Ιερατική Σύναξη των τεσσάρων μητροπόλεων της Θράκης.

«Είναι η πνευματική κρίση που έφερε όλη αυτή την αναστάτωση, όχι η οικονομική και δεν ξέρουμε τι ακόμα έχει να μας φέρει… Δεν ξέρουμε που πηγαίνουμε και τι θα ξημερώσει αύριο. Ξέρουμε μόνο ότι υπάρχει φτώχεια, δυσκολία, ανεργία, ανασφάλεια, έλλειψη σεβασμού του προσώπου του συνανθρώπου μας, εκμετάλλευση, πίεση, δουλεία».

Ο κ. Ιερώνυμος αποδίδει την αλλαγή πορείας της Ε.Ε. στην αλλαγή των διοικούντων «Οι φίλοι μας είτε εδώ είτε στο εξωτερικό στους οποίους είχαμε ή συνεχίζουμε ακόμα να στηρίζουμε τις ελπίδες μας, δεν είναι αυτοί που ήταν τον καιρό που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε σε θεμέλια ανθρώπων που πίστευαν στο Χριστό, στην αλληλεγγύη, στην συνεργασία και την πρόοδο. Οι άνθρωποι που διοικούν σήμερα έχουν μεταβιβάσει τις αξίες αυτές σε άλλο χώρο. Μετακινήθηκε από την θέση της αλληλεγγύης στη θέση της εκμεταλλεύσεως, της εμπορίας. Τι αποδείξεις χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτόν τον τραχύ εκβιασμό: «ή μας δίνετε τόσα ή δεν υπογράφουμε ή αν δεν προσθέσετε κι άλλα τόσα δεν προχωρούμε, σας πνίγουμε με ασφυξία, ώστε να παραδοθείτε». Που πάμε λοιπόν; Άλλοι άρχισαν να φεύγουν, άλλοι να το σκέφτονται, άλλοι γίνανε ευρωσκεπτικιστές. Όσο απομακρύνεται όλο αυτό το κατασκεύασμα της Ευρώπης από τις χριστιανικές αρχές, από την πνευματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ελπίδα» εκτιμά ο αρχιεπίσκοπος.

Σημειώνει, πως το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι ότι δεν κατανοεί πως δεν υπάρχει δικό μου ή δικό σου, αλλά η πατρίδα μπροστά και προσπάθεια όλων από κοινού. Υπογραμμίζει, πως δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και ότι εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως την Εκκλησία είναι «ότι ζητούν επιμόνως οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή να αλλάξει το όνομα του υπουργείου. Να μην το λέμε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γιατί είναι ξεπερασμένο και πρέπει να γίνουμε μοντέρνοι, γιατί οι Ευρωπαίοι το θέλουν διαφορετικό, υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Αγώνας για να μπορέσει να σταθεί μια λέξη…»

Αξιολογεί ως προσχηματική την αιτιολογία της εξοικονόμησης χρημάτων για τη σχεδιαζόμενη μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία και πονηρό το σύνθημα να ξαναγράψουμε την ιστορία γιατί «η ιστορία δεν γράφεται ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο ή τι πολιτικό χρώμα φοράει… Αλλού είναι η ουσία. Καταλαβαίνουμε. Δεν πρέπει να ’μαστε αφελείς. Είναι τραγικό ότι πολλοί άνθρωποι που σπούδασαν στο εξωτερικό αλλάξανε. Σκέφτονται αλλιώς. Εκείνοι λοιπόν που αγκάλιασαν το διαφωτισμό και γύρισαν πίσω και πήρανε θέση επάξια, αυτοί είναι και οι εισηγητές στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και κυρίως στην πολιτεία. Το βάρος το μεγαλύτερο από αυτούς τους εισηγητές δίδεται στην εξόντωση της Εκκλησίας. Στο περιθώριο η Εκκλησία. Ότι μπορούμε να κάνουμε εναντίον της. Αυτές οι εισηγήσεις (κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, εκκλησιασμός των μαθητών μετά από αίτημά τους, μετατροπή των Εκκλησιών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και κάλυψη της μισθοδοσίας των κληρικών από την ίδια την Εκκλησία) είναι επικίνδυνες».

Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τους ιερείς που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, για το ξεχωριστό έργο που προσφέρουν στην περιοχή. «Εδώ έχει την ιδιαιτερότητα ο χώρος να έχει δυο κοινότητες Έλληνες μουσουλμάνους, Ελληνες ορθόδοξους χριστιανούς. Είναι ένα δύσκολο έργο που αξίζει συγχαρητηρίων διότι θα μπορούσαμε να λέγαμε σήμερα ότι η Εκκλησία της Θράκης, η Θράκη γενικότερα μπορεί να γίνει ένα μοντέλο σύγχρονης συμβιώσεως. Είναι δύσκολο σε τέτοιους χρόνους κάτω από τέτοιες δυσκολίες και συνθήκες να ζεις και να ποιμαίνεις τους ανθρώπους που έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, διαφορετικές συνθήκες διαβιώσεως, πνευματικές και θρησκευτικές πολλές φορές».

«Όλα αυτά δεν ξέρουμε που μας πάνε. Είμαστε σε δύσκολη θέση. Θα πρέπει να αγωνιστούμε όμως δεν μας πιάνει πανικός. Όλοι όσοι θέλουν να κουβεντιάσουμε είμαστε στη διάθεσή τους, αλλά είμαστε σταθεροί σ’ αυτά που πιστεύουμε και θέλουμε», διεμήνυσε ο αρχιεπίσκοπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ