Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 13:00

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 8,2% του ΑΕΠ 2020

Γράφτηκε από την
ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 8,2% του ΑΕΠ 2020

Ύφεση 8,2% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το 2020, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στοιχείο που δείχνει ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική από αυτή που ανέμεναν κυβέρνηση και θεσμοί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και συνολικά 8,2% το 2020, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση και της πορείας του ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων. Το τρίτο τρίμηνο υπολογίζει ότι η πτώση του ΑΕΠ ήταν 10,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση κατά 11,7%), το δεύτερο τρίμηνο ήταν 13,8% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 14,2% ύφεση) και το πρώτο τρίμηνο του 2020 τελικά είχαμε 0,1 % (έναντι πρόβλεψης για ανάκαμψη 0,4%).

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 αναφέρεται σε ύφεση 10,5% το 2020 και στο σενάριο ευαισθησίας που περιλαμβάνει προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας κατά 3,3% έναντι πρόβλεψης 4,8% που περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο για το 2021. Στις Χειμερινές Προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε για την Ελλάδα πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ στο -10% τον προηγούμενο χρόνο (έναντι 9% προηγούμενης πρόβλεψης στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις).

Δήλωση Χρήστου Σταϊκούρα

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου.

Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε.

Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου.

Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.

Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.

Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».


NEWSLETTER