Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 18:57

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο Αγροδιατροφικός τομέας στο τραπέζι του διαλόγου

Γράφτηκε από την

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 11 Μαΐου, τέθηκε και η βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και η συμβολή της καινοτομίας.

Η βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και η συμβολή της καινοτομίας τέθηκε στο τραπέζι συζητήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 11 Μαΐου 2021, με τίτλο «Future of Food-Sustainability and Innovation». Η καινοτομία είναι το κλειδί που μπορεί να διασφαλίσει τρόφιμα για όλο τον κόσμο στις εποχές πανδημιών και κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων του κλάδου της αγροδιατροφής, με συντονίστρια, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου.

Ο διάλογος εκτυλίχθηκε γύρω από τα ζητήματα της επάρκειας τροφίμων, του μετασχηματισμού των συστημάτων παραγωγής τροφίμων και του ρόλου της καινοτομίας και των νέων διατροφικών αντιλήψεων που διαμορφώνονται παγκοσμίως με στόχο τόσο την ανθρώπινη όσο και την πλανητική υγεία.

Σύμφωνα με τη Sara Boettiger, Επικεφαλής “Global Public Affairs , Science & Sustainability, Bayer USA”, ο τομέας των τροφίμων και της αγροδιατροφής, υφίσταται δύο μεγάλες αλλαγές: τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τον μετασχηματισμό προς την αειφορία, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος & CEO της “BlueNalu USA” Lou Cooperhouse, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “βρισκόμαστε στο προσκήνιο ενός συνολικού μετασχηματισμού της πρωτεϊνικής αλυσίδας εφοδιασμού”. Ακόμη, ο κ. Cooperhouse στάθηκε στον καταλυτικό ρόλο που έχει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον της αγροδιατροφής.
Tην σημαντικότητα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει και ο Roy Steiner, PhD, Senior Vice President του Food Initiative στο “The Rockefeller Foundation”. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι καιρός να αντιμετωπίζουμε τον τομέα των τροφίμων και της αγροδιατροφής ως σύνολο, καθώς η τροφή αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη θνησιμότητα και την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, όπως η πανδημία του COVID-19. Ωστόσο, υπογραμμίζει την απόκλιση μεταξύ της αντίληψης που έχει η κοινή γνώμη περί «υγιεινής διατροφής» και της πραγματικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός για να ξανακοιτάξουμε με προσοχή τον τρόπο που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα παγκοσμίως. Ως επί το πλείστον, τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο της αγροδιατροφής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν η ασφάλεια των τροφίμων και η επισιτιστική επάρκεια.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα, τονίστηκε το γεγονός ότι η τροφή είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος για τη βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας της υγείας και του περιβάλλοντος που ωστόσο σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, η μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση είναι η υγιεινή διατροφή και η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων διατροφής.

Πηγή: news247.gr