Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 11:46

14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια είναι έτοιμα να υποδεχθούν Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες

Γράφτηκε από την
14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια είναι έτοιμα να υποδεχθούν Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη με τα εγκαίνια των 14 νέων και αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Με φόντο τον εμβληματικό νέο Τερματικό Σταθμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκαν τα 14 καινούρια και αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Το Άκτιο, η Ζάκυνθος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Μυτιλήνη, η Ρόδος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος και τα Χανιά διαθέτουν πλέον αεροδρόμια με υποδομές και υπηρεσίες αντάξιες της διεθνούς τους ακτινοβολίας. Λειτουργώντας ως σύγχρονες πύλες εισόδου στη χώρα, τα 14 αεροδρόμια ενισχύουν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των υποδομών της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Τo συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της διαχειρίστριας εταιρείας ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων απαιτήθηκαν από αυτά τα 440 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα έργων στα αεροδρόμια δίνουν την αίσθηση της απόλυτης μεταμόρφωσης. Μιας μεταμόρφωσης που παρά την πανδημία, τις υψηλές απαιτήσεις και τις τεχνικές δυσκολίες, ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα από τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση, που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ, είναι ότι για πρώτη φορά λαμβάνουν χώρα, τόσο μεγάλης κλίμακας έργα, παράλληλα σε 14 αεροδρόμια και μάλιστα χωρίς να διακοπεί η λειτουργία τους.

Κατασκευή πέντε νέων, σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις και τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ο κορμός των έργων που ολοκληρώθηκαν στα 14 αεροδρόμια απελευθερώνει τη δυνατότητα των 14 ελληνικών προορισμών να υποδεχθούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επιβατών και πτήσεων, και κυρίως να τους υποδεχθούν με νέες υπηρεσίες, περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια. Μεγαλύτερα κατά 100.000 τ.μ. συνολικά, πλέον όλα τα αεροδρόμια διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποσκευών, τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην εμπειρία. Πλέον η πρώτη, αλλά και η τελευταία εικόνα κάθε ταξιδιώτη στα αεροδρόμια θα συνοδεύεται από μια νέα, αναβαθμισμένη εμπειρία, αντάξια της φήμης των 14 μοναδικών ελληνικών προορισμών που εξυπηρετούν.

Τα παράλληλα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων, μπορεί να άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία η απόσταση εκμηδενίστηκε και οι 14 προορισμοί ήρθαν κοντά. Αυτό που κυριάρχησε, ωστόσο, ήταν ο συμβολισμός. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, ο Dr. Stefan Schulte, Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport AG και ο κ. Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece εγκαινίασαν τα 14 αεροδρόμια με το «πάτημα» ενός κουμπιού που «άνοιξε τις πόρτες» των νέων αναβαθμισμένων αεροδρομίων. Η επένδυση στα 14 αεροδρόμια λειτουργεί ως ένα διεθνές κάλεσμα για νέες επενδύσεις, αλλά και ως απόδειξη μιας χώρας που έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Οι διοργανωτές μπορεί να επέλεξαν αυτή τη «μαγική ώρα», για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, όμως η στιγμή είναι ιδανική για ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ίσως είναι η «μαγική ώρα» για την Ελλάδα προκειμένου να αποδείξει πως το Αύριο της ανήκει.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER