Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 10:00

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές στους συντελεστές και οι ανατροπές στις εκπτώσεις

Γράφτηκε από την
Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές στους συντελεστές και οι ανατροπές στις εκπτώσεις

Από μηδενική βάση σχεδιάζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 σε 10 ή 12 δόσεις πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών, η 18μελής ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του φόρου ακινήτων επεξεργάζεται ήδη διάφορα σενάρια για τις κλίμακες και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Στο τραπέζι, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπάρχει και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε νέες περιοχές θα κρίνει το εύρος των αλλαγών που θα «κλειδώσουν» για το επόμενο έτος.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος τον Νοέμβριο καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας με χθεσινές δηλώσεις του στο OPEN «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ» και η κυβέρνηση έχει «μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Σε ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβαρύνει περίπου 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά των ακινήτων.

Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να εξουδετερώσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα. Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο λογαριασμός του νέου φόρου ακινήτων θα φθάσει στους φορολογούμενους στις αρχές του επόμενου έτους. Από Μάρτιο, οι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: insider.gr


NEWSLETTER