Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 21:35

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν το 2022 - Για ποιους έρχονται μειώσεις

Γράφτηκε από την
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν το 2022 - Για ποιους έρχονται μειώσεις


Σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα μέχρι και 80.000 έως 100.000 ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άσκηση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ακίνητα που μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν, χώρους γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος, φαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022.

Αντίθετα, σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα μέχρι και 80.000 έως 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι 4.751.036 -ή το 66,17% του συνόλου- κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, εκτιμάται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνες κάνουν άλμα η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων θα αυξηθεί, ενώ όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που
εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, θα δουν τη αξία της περιουσίας τους πάνω στην οποία επιβάλλονται οι φόροι να εκτινάσσεται στα ύψη.

Το «κλειδί» των αλλαγών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που πραγματοποιούνται για κάθε περιοχή της χώρας είναι οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές οι οποίοι είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρές περιουσίες.

Όσον αφορά την επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η υλοποίηση της θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για επιπλέον παρεμβάσεις ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου ώστε να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό έχει ως στόχο τη
δικαιότερη κατανομή του φόρου, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών ,μεγαλύτερη των 600 -700 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών: Δικαιότερος και χαμηλότερος φόρος ακινήτων για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Αρχιτεκτονική ΕΝΦΙΑ
Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα τα οποία απορρέουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα. Ειδικότερα:

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτάει για πρώτη φορά τιμές ζώνης και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, που οι τιμές εκτοξεύξονται κατά 229%, της Ρόδου, της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Βουλιαγμένης.
Σε ανοδική τροχιά κινούνται και «λαϊκές» συνοικίες του λεκανοπεδίου. Aπό την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους, το Ίλιον, τη Δάφνη, έως το Μοσχάτο, το Καματερό, την Πάχη, τη Νέα Πέραμο, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα, οι αυξήσεις των αντικειμενικών είναι μεγάλες, συγκριτικά με τις υφιστάμενες, τόσο ως προς την ανώτερη όσο και προς την κατώτερη τιμή.

Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος στον κύριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Και σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο με τον Κύριο Φόρο, ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων.
Όσοι, όμως, διαθέτουν ακίνητα, των οποίων συνολικά η αντικειμενική αξία ξεπερνά το όριο των 250.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν και Συμπληρωτικό Φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.

Νέα κλίμακα υπολογισμού και αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές όπως , ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες. Ενώ σήμερα οι μειώσεις του
βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 1 0% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, με τις αλλαγές οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 30% έως 50%.

Ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το εάν θα εφαρμοστούν από το 2022 οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας ή τελικά η εφαρμογή τους μετατεθεί για το 2022. Οι αλλαγές κρίνονται επιβεβλημένες, αφού το ισχύον σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνει συντελεστές «παλαιότητας» οι οποίοι δεν μειώνουν τον φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά τον… αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά.

Πηγή: imerisia

 


NEWSLETTER