Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 10:14

Σε ακίνητα και τουρισμό προβλέπει το οικονομικό επιτελείο για έσοδα και στήριξη του ΑΕΠ

Σε τουρισμό και real estate ποντάρει, πέρα από τις εξαγωγές, η κυβέρνηση ώστε τόσο το επενδυτικό κλίμα να τονωθεί περαιτέρω, όσο και να κρατηθεί ένα θετικό momontum στην οικονομία.

Η πορεία του τουρισμού αλλά και της αγοράς ακινήτων αποτελούν βασικούς μοχλούς για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης φέτος, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Λειτουργώντας ως “συγκοινωνούντα δοχεία” οι δυο κλάδοι προσελκύουν ένα μεγάλο ρεύμα επενδυτών, ενώ καθώς έχουν σύνδεση με άλλους κλάδους της εγχώριας οικονομίας λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης και βέβαια δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και για ακίνητα και για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, ενισχύει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πέρα από την προσέλκυση “φρέσκων” ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα και την προσπάθεια εκκαθάρισης των “κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων” στο τομέα της στεγαστικής πίστης και των ξενοδοχείων.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση αφενός μετρά καθημερινά την πορεία των κρατήσεων και τις ενδείξεις για την εξέλιξη της σεζόν που αναμένεται, με βάση όσα έχει σημειώσει ο υπουργός Τουρισμός Β. Κικίλιας, να ξεκινήσει το Μάρτιο ενώ παράλληλα σχεδιάζει μια σειρά από παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων για να ενισχύσει έναν κλάδο που προ κρίσης αποτελούσε, με βάση και τους πολλαπλασιαστές, το 30% της οικονομίας.

Ο τουρισμός

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο τουρισμός αποτελεί για φέτος ένα κρίσιμο στοίχημα. Στον προϋπολογισμό, μάλιστα, έχει εγγραφεί πρόβλεψη για ανάκτηση του 80-85% της κίνησης του 2019, ωστόσο δε λείπει η αισιοδοξία για ανάκτηση του 100% αν όχι και παραπάνω. Κορυφαία παραπέμπουν , δε, σε όσα αναφέρει η TUI αλλά και άλλοι διεθνείς παράγοντες για τη δυναμική της χώρας ως προορισμού.

«Το 2019. ήταν το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Σε σχέση με το 2019, λοιπόν, η αύξηση των διαθεσίμων αεροπορικών θέσεων για το 2022 των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του υπουργού. Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2022 οι κρατήσεις πακέτων για όλη την Ελλάδα ήταν κατά 30% αυξημένη συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2019.

Ήδη, μάλιστα τρέχουν οι κρατήσεις και μάλιστα από χώρες με υψηλή Μέση κατά την Κεφαλή Δαπάνη για την Ελληνική αγορά, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και Νορβηγία, που όπως κατέδειξε και πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ βρίσκονται προς τα πάνω τις τουριστικές εισπράξεις. Πρώτη στην Ευρώπη σε προκρατήσεις είναι η χώρα μας και για τους Νορβηγούς, κάτι που είχε επιβεβαιώσει εν μέρει και ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα, Φρούντα Όβερλαντ Άντερσενι σε τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα με τον Υπουργό Τουρισμού.

Αγορά ακινήτων

Στο μεταξύ μαζί με το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα στα ύψη είναι και το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα, τόσο από μεγάλους ομίλους, όσο και από μεμονωμένους ιδιώτες που μετά και την αλλαγή τάσεων στην καθημερινότητα που επέφερε η πανδημία (τηλεργασία, κτλ) βλέπουν τη χώρα ως εναλλακτικό τόπο διαμονής ή και έδρας για την εξ αποστάσεως εργασίας,

Ακριβώς βλέποντας τη δυναμική αυτή το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέες φορολογικές παρεμβάσεις, μετά τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να δώσει ώθηση συνολικά στην οικοδομή και την αγορά, κι έτσι να ενισχύσει πολλαπλασιαστικά κι άλλους κλάδους με άμεση συνάφεια με τα ακίνητα. Βέβαια παράλληλα εξετάζει το πώς θα ενισχύσει και την εγχώρια ζήτηση, που ήδη καταγράφεται έντονη, Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να παρατείνει για άλλα δύο έτη το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά. Επιπλέον στο τραπέζι είναι η επέκταση για ένα έτος ακόμα της έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών που επίσης λήγει στο τέλος του έτους, ενώ ήδη “τρέχει” σχετική επεξεργασία για την διευκόλυνση των μεταβιβάσεων μέσω κυρίως ηλεκτρονικών διαδικασιών αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας. Άλλωστε με βάση στοιχεία από συμβολαιογραφικές πηγές το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε ρεκόρ μεταβιβάσεων λόγω και της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που αποτέλεσε και μια “γερή ένεση” στα έσοδα,

Σημειώνεται ότι μόνο οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2007 έφταναν το 11% του ΑΕΠ. Σήμερα με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι επενδύσεις σε κατοικίες καταγράφουν άνοδο κι έτσι το εννεάμηνο του 2021, κινήθηκαν με αύξηση (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Δείγμα του περιθωρίου που υπάρχει.

Πηγή: news247.gr