Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 09:42

Τράπεζες: Η ατζέντα των συναντήσεων Ενρία - Τραπεζιτών

Γράφτηκε από την
Τράπεζες: Η ατζέντα των συναντήσεων Ενρία - Τραπεζιτών

Έπειτα από 2,5 χρόνια ο Πρόεδρος του SSM επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα σε μια περίοδο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται με καλή χρηματοοικονομική κατάσταση με τις προκλήσεις ωστόσο να παραμονεύουν.

Σε μια θετική συγκυρία για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα επισκέπτεται μεθαύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, την Αθήνα ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία.

Τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο για τυπική επίσκεψη του Επόπτη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδικών συναντήσεων που πραγματοποιεί ο κ. Ενρία με τις εθνικές εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης στην έδρα τους.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα έπειτα από 2,5 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του SSM και έρχεται σε μια περίοδο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πετύχει μονοψήφιους δείκτες NPEs, καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ έπεται από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις και έχουν «θωρακίσει» την κεφαλαιακή τους βάση.

Τα κρίσιμα ζητήματα

Ωστόσο, ο επικεφαλής του SSM καταφθάνει στην Αθήνα έχοντας στην ατζέντα του μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν παραδοσιακά τις ελληνικές τράπεζες και τα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τόσο στη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και με τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.

Κόκκινα δάνεια: Με κάθε ευκαιρία ο κ. Ενρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού που συμπιέζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα επιχειρήσεων και ιδιωτών.Μάλιστα στην τελευταία του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "οι υποκείμενοι κίνδυνοι υποδεικνύουν ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών τους επόμενους μήνες". Παρότι οι τραπεζικές διοικήσεις εμφανίζονται καθησυχαστικές προς το παρόν σε ό,τι αφορά στην ικανότητα των οφειλετών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, η αβεβαιότητα σχετικά τόσο με τη διάρκεια του πολέμου, όσο και με την πορεία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Κεφαλαιακή επάρκεια: Ψηλά στην ατζέντα του Επόπτη αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης των κεφαλαιακών δεικτών στις ελληνικές τράπεζες και αναμένεται ο Ενρία να επαναλάβει τις συστάσεις της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής για περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών. Για τον σκοπό αυτό, οι εγχώριες τράπεζες προβαίνουν σε τακτικές εκδόσεις MREL προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο που έχει θέσει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης για άντληση 27 δισ. ευρώ περίπου έως το 2025.

-Αποεπένδυση του Δημοσίου: Προφανώς και η πρόσφατη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δημοσίου να προχωρήσει σε σταδιακή απόεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκαλεί το ενδιαφέρον του SSM ο οποίος ήδη συμμετείχε στη Στρατηγικής Αποεπένδυσης, και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές θα έχει και τον "τελευταίο λόγο" στην αξιολόγηση της καταλληλότητας των υποψήφιων επενδυτών που προτίθεται να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 10% σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

-Business plans: Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών εργάζονται πυρετωδώς τους τελευταίου μήνες για την απόδοση των επικαιροποιημένων στρατηγικών τους στόχων για την επόμενη 3ετία (business plans) και ήδη εκτιμάται ότι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν, σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης των βασικών οικονομικών μεγεθών αλλά και των σημαντικότερων προκλήσεων, θα τεθούν υπ’ όψιν του κ. Ενρία τις επόμενες ημέρες.

-Μερίσματα: Οι επικείμενες συναντήσεις με τον επικεφαλής του SSM θα δώσουν την ευκαιρία στις διοικήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της διανομής μερίσματος στους μετόχους έπειτα από πολλά χρόνια. Τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική Τράπεζα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή του να διανείμουν μέρισμα για το οικονομικό έτος 2022, στον απόηχο των υψηλών δεικτών κερδοφορίας που εμφανίζουν. Ο Επόπτης, ωστόσο, εμφανίζεται διστακτικός προτάσσοντας την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών έναντι της ανταμοιβής των μετόχων, εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας. Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει κλείσει και αναμένεται να συζητηθεί με το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, υπό το φως των εντυπωσιακών ετήσιων αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσουν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες.

-Stress tests: Τέλος η επίσκεψη του κ. Ενρία στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με την διενέργεια ενός ακόμη πανευρωπαϊκού Stress Test, τους όρου και τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έως το τέλος Ιανουαρίου. Παρότι οι τραπεζικές διοικήσεις διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέση, ωστόσο δεν εκλείπει και σε αυτό το ζήτημα η ανησυχια καθώς τα φετινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει γνωστό, θα ανακοινωθούν αναλυτικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER