Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 11:32

Η Ευρώπη "αιμορραγεί" οικονομικά από την ενεργειακή κρίση - Στα 800 δισ. οι δαπάνες

Γράφτηκε από την

Πληγή που δεν κλείνει η ενεργειακή κρίση για τη Γηραιά ήπειρο με τις δαπάνες να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στην "καρδιά" του χειμώνα. Ποιο κράτος-μέλος έχει δαπανήσει τα περισσότερα.

Τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ "αγγίζουν" οι δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Τα σοκαριστικά στοιχεία δημοσίευσε τη Δευτέρα ομάδα ερευνητών καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν πιο στοχευμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι δαπάνες της Νορβηγίας ξεπέρασαν τα 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το σύνολο των 792 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι περίπου 100 εκατ. πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ του Νοεμβρίου, καθώς οι χώρες συνέχιζαν (και εξακολουθούν) να αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις συνέπειες από τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

Η χώρα στην κορυφή της λίστας

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του λίστας των ευρωπαϊκών δαπανών για την ενέργεια, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω της κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Παράλληλα, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες, αν και η καθεμία ξόδεψε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν ένα κλάσμα από αυτό.

Σε κατά κεφαλήν βάση, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία είχαν τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων γύρω από τις κρατικές ενισχύσεις για έργα που αφορούν στην πράσινη τεχνολογία, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα αναστατώσει την εσωτερική αγορά του μπλοκ. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το μεγάλο πακέτο ενεργειακής βοήθειας απέναντι στην κρίση που την ταλανίζει, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.

Ανάγκη για αλλαγή πλεύσης

Το Bruegel τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής τους σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής στην ενέργεια.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τα κράτη να αλλάξουν πλεύση, λόγω της δημοσιονομικής "ασφυξίας" που προκαλεί η ευρεία χρηματοδότηση.

"Αντί μέτρα μείωσης των τιμών που είναι de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερες εισοδηματικές πολιτικές στήριξης που στοχεύουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας", δήλωσε ο ερευνητής-αναλυτής, Giovanni Sgaravatti.

Πηγή: news247.gr