Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 11:30

“Σήμα” για τη στήριξη των ΜμΕ – Πώς η ΕΕ θα αποκτήσει την επόμενη Amazon

“Σήμα” για τη στήριξη των ΜμΕ – Πώς η ΕΕ θα αποκτήσει την επόμενη Amazon

Σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν πάνω από 22 εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, το 93%, είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Την ανάγκη, εν όψει της ανάδειξης της νέας ηγεσίας της ΕΕ, με τις Ευρωεκλογές, για Ευρωπαϊκές πολιτικές που θα προωθούν μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς, κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της, τόνισαν οι ομιλητές στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΑΑ), τη ΓΣΕΒΕΕ και το Economist, με κεντρικό καλεσμένο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολανττ.

“Οι νέοι επιχειρηματικοί πρωταθλητές που χρειάζεται η Ευρώπη για να ανταγωνιστεί τους γίγαντες των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν θα γεννηθούν μεγάλοι. Θα ξεκινήσουν από μικρές, τοπικές προσπάθειες – που με την κατάλληλη στήριξη θα μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα και να μεγαλώσουν.

Μακάρι ανάμεσα σε αυτούς, να έχουμε στην Ευρώπη την επόμενη Google η Amazone. Στο μεταξύ, όμως, ξέρουμε ότι η δύναμή μας – η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας – είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Ας φροντίσουμε αυτές να βρεθούν στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο των αναπτυξιακών πολιτικών της νέας περιόδου” τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην έναρξη του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και του Economist.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ σημείωσε στην ομιλία του ότι η νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία, “θα αποφασίσει αν θα αυξήσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν θα αξιοποιήσουμε την κοινή δανειοληπτική ικανότητα της Ευρώπης, αν θα δημιουργήσουμε κοινούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς – στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης – για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αναζωογόνηση της παραγωγικής βάσης, αλλά και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους της Ευρώπης, τη μείωση αλλά και την πρόληψη των ανισοτήτων.”

Συμπλήρωσε, δε, ότι “η ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας.”

22 εκατ. μικρές επιχειρήσεις

“Σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 22 εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται, προσπαθούν, παρέχουν θέσεις εργασίας, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο” τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συμπλήρωσε ότι “είναι οι επιχειρήσεις που οικοδόμησαν και στηρίζουν μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Επιχειρήσεις που δημιουργούν βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Που διοικούνται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους, τους εταίρους και τους πελάτες τους. Που λειτουργούν με όραμα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που ενσωματώνουν τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ευημερία της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, για την ανάπτυξη και την ευημερία της επόμενης μέρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, τους περιορισμούς, αλλά και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.”

‘Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ “σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη – το 93% – είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις που προσπαθούν, με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους, να παρέχουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να υποστηρίξουν και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους. Να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις αγορές και στους κλάδους τους. Να διεκπεραιώσουν διοικητικά θέματα. Να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους, συνεργάτες και πιστωτές. Να συμμορφωθούν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές απαιτήσεις.

Είναι επιχειρήσεις, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την ανάπτυξή τους: παλεύοντας ενάντια στην απροθυμία του τραπεζικού συστήματος, στις σύνθετες απαιτήσεις και διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης, στην απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Είναι επιχειρήσεις που αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να συμβαδίσουν με την τεχνολογική εξέλιξη, με τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης. Για το πώς θα βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για να υποστηρίξει τις ανάγκες τους – σε ένα περιβάλλον που πάσχει από έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η απάντηση στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι: «ας μεγαλώσουν».

Το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως μειονέκτημα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και ειδικά όχι σήμερα, που η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση ευνοούν τη διάχυση της γνώσης, την υιοθέτηση καινοτομιών, την εξωστρέφεια.”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, η νέα ηγεσία της ΕΕ “θα πρέπει να εφαρμόσει την αρχή του Think Small First στην πράξη και όχι στα λόγια – διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.” Μάλιστα έθεσε μια σειρά από άξονες πολιτικής που συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση για τις ΜμΕ.

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου:

“Αναμένουμε να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα προσαρμοσμένα στα μεγέθη, την ποικιλομορφία, τους περιορισμούς, αλλά και τις δυνατότητές τους.
Αναμένουμε να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με πολιτικές που θα καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής της μικρής επιχείρησης: από την δημιουργία και την ανάπτυξη, μέχρι την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.
Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος.
Αναμένουμε πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής.
Αναμένουμε στοχευμένα προγράμματα για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων – ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση.
Αναμένουμε, επίσης, στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με τους φορείς εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένουμε περισσότερα προγράμματα δικτύωσης και συμπράξεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με ενεργοποίηση Επιμελητηρίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών φορέων. Για την ανταλλαγή εμπειρίας, για τη διάχυση καινοτόμων και βέλτιστων πρακτικών, για την καλλιέργεια δεξιοτήτων.”

Περισσότερα στο news247.gr