Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 16:30

Ρ. Δούρου: Αξιόπιστη και δυνατή Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των πολιτών (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ρ. Δούρου: Αξιόπιστη και δυνατή Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των πολιτών (Βίντεο)

«Το συνέδριο μας κινείται σήμερα σε λάθος τροχιά και ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως πολιτικό βήμα και πολιτικολογούν αναίσχυντα, υποσχόμενοι προκλητικά ότι θα ακυρώσουν το έργο που έχει γίνει», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση. 

Την παραπάνω επισήμανση έκανε η περιφερειάρχης απαντώντας εμμέσως στη χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου ΝΔ Μάκη Βορίδη αλλά και αιρετών 'Α και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της απλής αναλογικής. «Σε ένα αδειανό πουκάμισο», όπως το αποκάλεσε η κ. Δούρου, υπενθυμίζοντας τις διαμάχες επί του θέματος μεταξύ Παπανδρέου - Μητσοτάκη κατά «τις δεκαετίες του ΄50 και ΄60 που οδήγησαν στα Ιουλιανά...». Τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια αυτού του αναχρονισμού προτείνοντας να μην επιτραπεί να αποτελέσει «άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής» η απλή αναλογική. Οφείλουμε τόνισε να αναλάβουμε επιτέλους τις ιστορικές μας ευθύνες και η απλή αναλογική να καταστεί τομή στη νοοτροπία και στην κουλτούρα των συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς επιτυγχάνει «τη γνήσια αποτύπωση της ψήφου του κάθε πολίτη και του κάθε μέλους» όπως συμβαίνει και στα συνδικάτα. 

Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα και η εμπέδωση της πραγματικής τοπικής δημοκρατίας είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητούμενο, συμπλήρωσε, που απασχολεί και την Ευρώπη αναφορικά με τον ρόλο της τοπικής Δημοκρατίας στην κοινωνική συνοχή και συνεχώς συζητά για και τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, είτε στην αναζήτηση της ανάπτυξης είτε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «βαρύ τίμημα» που πλήρωσε η Αυτοδιοίκηση από τις παρεμβάσεις των διαδοχικών μνημονίων, όπως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Γιόαχιμ Φούχτελ, που την έθεσαν υπό επιτροπεία και την αποδυνάμωσαν, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των ΚΑΠ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER