Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 12:20

Γιάννης Μπαλάφας: Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν υπάρχουν τελικές λύσεις

Γράφτηκε από την
Γιάννης Μπαλάφας: Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν υπάρχουν τελικές λύσεις

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί ως δια μαγείας σαν πρόβλημα, αλλά με μια συνεχή προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό είναι πανευρωπαϊκό και βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου με θέμα: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η φύση του, οι πραγματικές του διαστάσεις και η αντιμετώπισή του».

Ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι «το προσφυγικό πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ιδεολογικό ζήτημα» ενώ προσέθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία: δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, στήριξη του Έλληνα, προστασία του μετανάστη».

Παράλληλα ο υφυπουργός περιέγραψε τα στάδια που έχει περάσει το προσφυγικό ζήτημα από το 2015 μέχρι σήμερα κι υπογράμμισε: «Το 2015 υπήρξε μία τεράστια εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που ζητούσαν διεθνή προστασία. Αιτία ο πόλεμος στη Συρία, αλλά κι η εμπόλεμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κι αλλού. Ο πόλεμος στη Συρία πυροδότησε την έξαρση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Ανταποκριθήκαμε με αμέριστη αλληλεγγύη σε αυτό το κύμα, σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας». Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στην περίοδο μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας δήλωσε: «Στην περίοδο 2016-2017 έγιναν πολλά βήματα βελτίωσης της κατάστασης, κι ακόμα καλύτερη ήταν η κατάσταση στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου παρέχεται στέγη, σίτιση, θέρμανση, υγειονομικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική στήριξη, εκπαίδευση για τα παιδιά. Υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Ακόμη δραστηριοποιούνται πολύ θετικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ΔΟΜ, πολλές αξιόλογες, δραστήριες κι αποτελεσματικές ΜΚΟ. Εκφράστηκαν έντονα όλα τα αισθήματα κι οι πρακτικές αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων. Τηρήσαμε το διεθνές ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή την περίοδο μιλάμε για μία χώρα που είναι σε κρίση, άρα είμαστε ιδιαίτερα αναγκασμένοι και καλά κάναμε στο ζήτημα των παροχών και των δικαιωμάτων να κρατάμε μία ισορροπία ανάμεσα στον Έλληνα με τα ιδιαίτερα προβλήματά του και στον πρόσφυγα να τον προστατεύσουμε ως διωκόμενο. Είναι ανθρώπινο καθήκον μας, καθήκον αλληλεγγύης. Η κατάσταση βελτιώθηκε ωστόσο δεν υπήρξαν λύσεις τελικές . Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν υπάρχουν τελικές λύσεις, υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια για την όσο γίνεται καλύτερη διαχείρισή του». Ακόμη ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», μέσω του οποίου οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε διαμερίσματα υπογράμμισε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ΜΚΟ καθώς κι η τοπική αυτοδιοίκηση «με πρωτοπόρα την περίπτωση του δήμου της Λειβαδιάς».

Σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από το Μάρτιο ο υφυπουργός σημείωσε: «Από το Μάρτιο εκτινάχθηκαν οι ροές στα νησιά κι άνοιξε επίσης ροή ιδιαίτερα μεγάλη κι από την μεριά του Έβρου». Ο κ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία καθώς και το γεγονός ότι «η ΕΕ δεν έδωσε τα 3 δισ. Ευρώ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία με βάση την κοινή συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, έπρεπε να τα είχαν εκταμιεύσει» οδήγησαν στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER