Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 15:00

Θεανώ Φωτίου: Ανάπτυξη με κράτος πρόνοιας και κοινωνική οικονομία

Γράφτηκε από την
Θεανώ Φωτίου: Ανάπτυξη με κράτος πρόνοιας και κοινωνική οικονομία

«Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» αναφέρει σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και επισημαίνει: «Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία».

«Είμαστε βέβαιοι», τονίζει σε άλλο σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι η μετάβαση στο κοινωνικό επιχειρείν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Γράφει, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου για την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια: «Παραλάβαμε το 2015 μια οικονομία κατεστραμμένη, με ανεργία στο 27%, ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση και κατεστραμμένο το 1/4 του πλούτου της χώρας. Συνθήκες που προκύπτουν, ύστερα από έναν πόλεμο.

Ήμασταν πεπεισμένοι ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν ήταν απότοκο μόνο άλλης μιας κρίσης του καπιταλιστικού προτύπου, αλλά επακόλουθο των διεφθαρμένων και αντικοινωνικών πολιτικών που εφάρμοσαν στη χώρα για δεκαετίες, αυτοί που μέχρι χθες πίεζαν για νέα μνημόνια και προληπτικές γραμμές στήριξης. Για εμάς, η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους είναι όρος για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας δεν είναι χαμένα χρήματα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, αλλά κοινωνική επένδυση η οποία έχει θετικό αποτύπωμα και στην οικονομική ανάπτυξη. Επενδύσαμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην άρση των αποκλεισμών, στη μείωση του κοινωνικού ελλείμματος. Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, υγεία-παιδεία-κοινωνική προστασία, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία και δικαιωθήκαμε, διότι έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή από 1,03 έως 1,68».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER