Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 18:59

Εντονο φραστικό επεισόδιο στην Επιτροπή Αναθεώρησης για την υπόθεση «Νοβάρτις»

Γράφτηκε από την
Εντονο φραστικό επεισόδιο στην Επιτροπή Αναθεώρησης για την υπόθεση «Νοβάρτις»

Η υπόθεση της «Νοβάρτις» και η διαχείριση της από τη δικαιοσύνη, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης κατά τις εργασίες της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πρωταγωνιστές στο φραστικό επεισόδιο ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε, όταν ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για άθλιους ανθρώπους που με σκευωρίες και με ψέματα προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στην υπόθεση της «Νοβάρτις».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κατρούγκαλου αλλά κυρίως του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος διαπίστωσε ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, στις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν, όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου, σχολιάζοντας τις κατηγορίες στελεχών της ΝΔ περί σκευωρίας της κυβέρνησης στην υπόθεση «Νοβάρτις», αντέτεινε ότι αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι η αλήθεια, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει σκάνδαλο».

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο κ. Γεωργιάδης που εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να ελεγχθεί αν τήρησε τη νομιμότητα σε σχέση με το χειρισμό της υπόθεσης αλλά και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματικής πρότασης της ΝΔ να επιλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης από μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι από το υπουργικό συμβούλιο.

«Έχουμε μια εμπειρία που μας επιτρέπει να πούμε όταν ήταν λάθος ο θεσμός αυτός και πρέπει να καταργηθεί, γιατί η κ. Τουλουπάκη και κάθε εισαγγελέας είναι πολιτικό πρόσωπο και οι ενέργειες του απηχούν την κυβερνητική επιλογή», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Την αντίδραση της κ. Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε η αναφορά του κ. Γεωργιάδη ότι πρέπει να βρεθεί ασφαλιστική δικλείδα στο σύνταγμα, ώστε να προστατεύονται στο μέλλον τα πολιτικά πρόσωπα, «όταν έρχονται στην εξουσία άθλιοι άνθρωποι σαν του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα ξαναβγούμε στην εξουσία και σας βλέπω σε καταφύγιο», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε την επίθεση του λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα για να είμαστε σίγουροι ότι άνθρωποι άθλιοι σαν και εσάς δεν θα φέρουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Εσείς και η δική σας κυβέρνηση προσπαθήσατε με μια διορισμένη εισαγγελέα και με ψέματα, να σπιλώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και έχετε το θράσος τώρα να κάνετε τους ανήξερους. Μην ανησυχείτε όμως, ευτυχώς αλλάζουν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες. Και όταν αλλάξουν, έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να σας αποδείξω ότι το άρθρο 86 δεν χρίζει καμίας ανάγκης αναθεώρησης, και θα δείτε ότι θα γίνει χρήση του και δεν θα γλιτώσει κανένας σας. Γιατί όλο αυτό το διάστημα νομίζατε ότι μπορείτε να κάνετε ασχήμιες. Στήσατε μια σκευωρία και την έμαθε ο ελληνικός λαός. Ευτυχώς στις δημοκρατίες οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν - και το μόνο που δεν μπορείτε να εμποδίσετε είναι να γίνουν οι εκλογές μέχρι τον Οκτώβρη. Οι μηνύσεις που έχουμε κάνει θα προχωρήσουν και θα εκδικαστούν και θα γνωρίζουμε τι και πώς. Το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αλήθεια πάντα λάμπει».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Προς το παρόν είστε αντιπολίτευση για αυτό πρέπει να συντομεύετε. Η αντιπολίτευση μιλάει λιγότερο από την συμπολίτευση», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Που το βρήκατε αυτό ότι η συμπολίτευση έχει περισσότερο χρόνο; Κανένας κανονισμός της Βουλής δεν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά περισσότερο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύετε πόσο φασίστες πραγματικά είστε...», της απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αν εμείς είμαστε φασίστες εσείς τι είστε κ. Γεωργιάδη; Ναζιστής; Αυτά τα περί φασισμού όχι σε εμάς», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Νίκου Παρασκευόπουλου που σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη με ύφος πρωτόγνωρο και ανάρμοστο, τόσο για τη σημερινή συζήτηση που αφορά την αναθεώρηση, όσο και για τη Βουλή».

«Πέραν της ουσίας όσων ειπώθηκαν και τις αντιδικίες που υπήρξαν, είναι πρωτοφανής η πίεση κατά εισαγγελέως, με μνεία και του ονόματος του, που δεν έχω ξανακούσει - και μάλιστα όταν έχει καθήκοντα κρίσης στην υπόθεση - με το πρόσχημα ότι είναι πρόσωπο κυβερνητικής επιλογής. Αυτό είναι ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη με πρωτοφανή στιγματισμό ενός προσώπου που βρίσκεται στη δικαιοσύνη, προκειμένου να βρεθούν επιχειρήματα κατά του εισαγγελέως και να τεκμηριωθεί ότι έδρασε νομικώς εσφαλμένα για προστατευόμενο μάρτυρα. Πρέπει να σκεφτούμε τις ευθύνες μας και να πάψουμε με ωμές επιθέσεις να καταφερόμαστε σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης στην Επιτροπή Αναθεώρησης είναι στα όρια του κωμικού.

«Υπάρχει ένα ζήτημα έκπτωσης του λόγου. Όταν συζητούμε σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί μια ομιλία να είναι αποκλειστικά άστοχη με αυτά που συζητάμε. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο λόγο μας και να μην φαινόμαστε ότι κινούμαστε σε επίπεδο παλινωδίας και σχιζοφρένειας...», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Το μόνο σχετικό που είπε ο κ. Γεωργιάδης με την αναθεώρηση είναι ότι σκοπός της είναι να αποκλείσει όσους έχουν τις δικές μας ιδέες από την κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER