Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 16:20

Αραχωβίτης: Υλοποίηση 32 αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα

Γράφτηκε από την

Την υλοποίηση τριάντα δύο αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Βάθη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 448.673.000 ευρώ και, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, αφορούν «έργα που είχαν μείνει κουφάρια». Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα έργα που προκρίθηκαν προς χρηματοδότηση δεν αφορούν φράγματα, αλλά υποστηρικτικά εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι θα δοθούν επιπλέον 85 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και άλλα 5 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Τα 72 εκατ. ευρώ από αυτά θα διατεθούν για τη δράση 11.2.1. που αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30% και τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ για τη δράση 11.2.1 που αφορά τους νεοεισερχόμενους στο μέτρο.

Επίσης, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων στο οποίο εντάσσονται 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε πως ολόκληρο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δημιουργεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ανέφερε ότι, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί περί τα 85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. «Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, για τους αγρότες», είπε σχετικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η καταβολή ενισχύσεων de minimis ύψους 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, ενώ 200.000 ευρώ θα αποδοθούν σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες, 2,87 εκατ. ευρώ στα μανταρίνια (κλημεντίνες), 1,2 εκατ. ευρώ στα αχλάδια, 2 εκατ. ευρώ στα επιτραπέζια σταφύλια και 2,7 εκατ. ευρώ στα καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς»

ΑΠΕ - ΜΠΕ