Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 16:00

Τσίπρας στον Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου έφθασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο κύριος Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι στηρίζουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε: «Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε πως μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλά μόνος, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου, και θέλω απαντώντας να του πω πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος, μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης "δεν μιλά μόνος του" -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την καταθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iq3UmmY14Dk}

Ερντογάν: "Ο,τι και να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις"

Ό,τι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις, είχε δηλώσει το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος, που εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=EHyOFCwcxw0}