Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 22:56

Η… Λερναία Υδρα της Novartis - Το χρονικό του σκανδάλου

Γράφτηκε από την
Η… Λερναία Υδρα της Novartis - Το χρονικό του σκανδάλου

Η δικογραφία που ξεκίνησε το 2016 έχει οδηγήσει µέχρι σήµερα σε τρεις έρευνες και έχει προκαλέσει διχόνοια στο δικαστικό σώµα.

Τρεις παράλληλες έρευνες και µια προανακριτική επιτροπή σε αναµονή έχει «γεννήσει» µέχρι ώρας η υπόθεση της Novartis, µια δικογραφία που άνοιξε πριν από δυόµισι χρόνια, αλλά µέχρι σήµερα έχει προκαλέσει µόνο διχόνοια στο δικαστικό σώµα και µια σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Αλληλοκατηγορίες εισαγγελικών λειτουργών, µηνύσεις, παραιτήσεις µε θόρυβο, άρσεις βουλευτικών ασυλιών και καταγγελίες για σκευωρία από τον «Ρασπούτιν» έχουν «στιγµατίσει» τη δικαστική έρευνα, η οποία είχε ως αρχικό στόχο να ερευνήσει εάν υπήρξε σκάνδαλο παράνοµων πρακτικών από τη φαρµακοβιοµηχανία στη χώρα µας.

Ενας στόχος που λόγω όσων µεσολάβησαν συνεχώς ξεµακραίνει... Η αποκάλυψη ότι δύο πρώην στελέχη της Novartis έχουν απευθυνθεί στην αµερικανική δικαιοσύνη ζητώντας «ασυλία» για να φέρουν στο φως τις πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα, έσκασε σαν βόµβα στα τέλη του 2016, προκαλώντας την παρέµβαση του τότε υπουργού ∆ικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή. Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς ξεκίνησε άµεσα, µε την πρώην προϊσταµένη των εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, Ελένη Ράικου, να ψάχνει τον δρόµο του χρήµατος.

Τρεις µήνες µετά, τον Μάρτιο του 2017, µε µια καυτή αναφορά, δηλώνει αιφνιδιαστικά ότι παραιτείται, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη ενός τροφοδότη λογαριασµού, ο οποίος χρηµατίζει γιατρούς και ενδεχοµένως και πολιτικούς. «Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω (σ.σ.: κρατικούς αξιωµατούχους) ανέρχεται µε τα µέχρι σήµερα στοιχεία περίπου σε 28 εκατοµµύρια ευρώ» ανέφερε η κ. Ράικου, προκαλώντας σεισµό, αφού µε την ίδια επιστολή ζήτησε την αντικατάστασή της, βλέποντας πίσω από µια καταγγελία συναδέλφου της ανακρίτριας παράκεντρα εξουσίας «που αποκοµίζουν διαχρονικά εκατοµµύρια ευρώ και επιζητούν µανιωδώς την ακύρωση του έργου της». Η έρευνα άλλαξε τότε χέρια και παραδόθηκε στην κυρία Τουλουπάκη, η οποία πήρε τη σκυτάλη της δικογραφίας, µαζί µε τους επίκουρους εισαγγελείς κ. Τζούρα και Μανώλη. Τότε εµφανίστηκαν στο γραφείο τους τρία πρόσωπα, που στη συνέχεια πήραν την ιδιότητα του προστατευόµενου µάρτυρα και τα λεγόµενά τους οδήγησαν τη δικογραφία στη Βουλή ξεσηκώνοντας θύελλες, αφού ενέπλεκαν σε δωροδοκίες -χωρίς στοιχεία- τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά και ακόµη εννέα πολιτικά πρόσωπα.

Το ότι η φαρµακευτική δαπάνη στη χώρα µας είχε εκτοξευθεί στα ύψη ήταν ένα γεγονός. Οτι χρηµατίζονταν γιατροί άλλο ένα, σύµφωνα µε την αναφορά της Ε. Ράικου. Οτι δωροκήθηκαν πολιτικά πρόσωπα, καταγγελίες υπό έρευνα. Η µετωπική σύγκρουση ήταν δεδοµένη. Οι εµπλεκόµενοι έκαναν λόγο για άθλια πολιτική σκευωρία, µηνύοντας τους προστατευόµενους µάρτυρες και τους εισαγγελείς. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, µίλησε για το «µεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», µε την έρευνα ωστόσο να µην έχει ακόµη αποδώσει τους αναµενόµενους καρπούς. Η έρευνα των δικαστικών λειτουργών για τους επτά από τους 10 πολιτικούς αρχειοθετήθηκε, µένοντας ανοιχτή µόνο για τους κ. Αδωνι Γεωργιάδη και ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, ενώ για τον κ. Λοβέρδο ζητήθηκε στα τέλη Αυγούστου η άρση της βουλευτικής του ασυλίας για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του. Πριν από λίγες ηµέρες η Ε. Τουλουπάκη έστειλε κλήσεις προκειµένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκηµα του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος 15 στελέχη της µητρικής Novartis αλλά και του ελληνικού τµήµατος. Ενα αδίκηµα που φαίνεται ότι διεπράττετο µέσα από τις δωροδοκίες των γιατρών.
Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER