Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 15:59

Αλ. Χαρίτσης: Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική

Γράφτηκε από την
Αλ. Χαρίτσης: Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική

«Η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται ανάμεσα στην αμηχανία και την αναποτελεσματικότητα», υποστηρίζει στην συνέντευξή του στην Real News ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και συμπληρώνει: «Εκεί που δεν χωράνε επικοινωνιακές παράτες, τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «υποτίμησε το ζήτημα της Τουρκίας», ενώ υποστηρίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη n χώρα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε μια πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία, προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας...η επόμενη προσπάθεια της ΝΔ ήταν να είμαστε “ πιστοί και προβλέψιμοι σύμμαχοι”. Φτάσαμε στο πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ενστερνίστηκε τις Αμερικανικές θέσεις για την εκτέλεση Σουλεϊμανί...Το αποτέλεσμα των παλινωδιών αυτών; Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μας νουθετεί να μην προβαίνουμε σε κινήσεις που θα αποξενώσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο μας αφήνει εκτός Διαδικασίας και η Ρώμη απέχει από τον Eastmed με αμφίσημες θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται στην «πολυεπίπεδη αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει την ανάγκη «η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για άτομα και εταιρείες που δρουν παράνομα στην περιοχή της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης, να ασκήσει πιέσεις για συμμετοχή στις διεργασίες για το Λιβυκό, να συγκαλέσει Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και να προβεί σε πολιτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία». Ερωτηθείς για τα εργασιακά, επικρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «εμμένει στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο πείραμα, ναρκοθετώντας τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». «Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό τρόπο το εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών», διαμηνύει.

Τέλος, για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου σημειώνει ότι «θα κορυφωθεί στην πορεία προς το συνέδριο». «Είμαστε αταλάντευτα αριστεροί στα μεγάλα αιτήματα της εποχής μας: κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα, οικολογική ανάπτυξη. Και την ίδια στιγμή, δημιουργικοί και πολυφωνικοί για να πετύχουμε τους τολμηρούς μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας», καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER